Nederland

Helft gemeenten doet niets aan aanpak radicalisering

14 september 2017 05:45 Aangepast: 14 september 2017 06:33
Beeld © AFP

In de helft van de gemeenten wordt niets gedaan aan de aanpak van radicalisering. Vooral kleine en middelgrote gemeenten negeren hun taak, blijkt uit onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Verontrustend, vindt de inspectie, vooral omdat het kabinet gemeenten een belangrijke rol toedicht in de aanpak van jihadisme en radicalisering.

Problemen over het hoofd zien

De inspectie noemt de laksheid van de gemeenten zeer onverstandig, meldt dagblad Trouw. Gemeenten denken dat radicalisering bij hen niet voorkomt, en daarom hebben ze geen trek om geld te steken in voorlichtingsprogramma's of in het opleiden van speciale ambtenaren.

De inspectie vreest dat gemeenten de problemen over het hoofd zien, vooral omdat radicalisering moeilijk te herkennen is.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent de problemen bij kleine gemeenten en gaat hen daarom helpen. De VNG benadrukt dat radicalisering overal in Nederland voorkomt en daarom is het belangrijk dat alle gemeenten zich daarmee bezighouden, ook al zijn er nog geen concrete aanwijzingen voor problemen.

`