Nederland

'Schouders eronder' op Sint-Maarten, maar plunderingen zijn nog niet voorbij

14 september 2017 01:55 Aangepast: 14 september 2017 15:09
Nederlandse militairen begeleiden het uitdelen van drinkwater aan de lokale bevolking op Sint-Maarten. Beeld © ANP

Overal ligt puin, huizen zijn deels of volledig gesloopt, en de veiligheid op het eiland is nog steeds niet gegarandeerd, maar de inwoners van Sint-Maarten zijn vastbesloten de draad van hun oude leven weer op te pakken.

'De schouders eronder', dat is het gevoel dat heerst op Sint-Maarten, een week nadat orkaan Irma nagenoeg alles op het eiland kapot maakte. Henry en Helmie Franken zijn druk bezig op te ruimen wat er nog over is van hun duikschool. "Wij hebben relatief geluk gehad. We hebben weinig schade aan ons huis en een van onze boten is ongeschonden gebleven'', zegt Henry.

 

Geen toeristen dit jaar

"We waren ons - voordat orkaan Irma kwam - aan het gereedmaken voor het toeristenseizoen dat over een paar maanden zou moeten beginnen'', vertelt Helmie. "Toeristen zullen we het komende jaar niet zien vrees ik. En misschien wel langer niet."

Alles moet opnieuw worden opgebouwd. "We leven van dag tot dag. Nu hebben we nog genoeg water en eten. We helpen onze buren die helemaal niks meer hebben. Schouders eronder en doorgaan, dat is het enige dat we kunnen doen", zegt Henri.

Miniatuurvoorbeeld

Het vuilnis op Sint-Maarten wordt nog niet opgehaald en begint te stinken. (Foto: RTL Nieuws / Sander Paulus)

Cold beers 2 dollar

Een paar honderd meter verderop zegt Dennis Jillesen bijna letterlijk hetzelfde. Met een bord 'cold beers 2 dollar' weet hij veel buurtbewoners naar zijn kroeg Harry’s te lokken. "Van een gezonken boot kon ik diesel halen voor de generator. Van kapotte kroegen in de buurt kon ik de drankvoorraad overnemen en zo kan iedereen hier een koud biertje komen drinken", zegt hij.

Of hij op het eiland blijft, weet hij nog niet. "Mijn kinderen moeten naar school en ik weet niet of dat snel hier weer kan." 

Miniatuurvoorbeeld

Frontstreet in Philipsburg wordt schoongemaakt door verschillende opruimploegen (foto: ANP) 

Nog steeds plunderingen

Overigens is er met de veiligheid op het eiland ook nog wel wat mis. Dat merkt ook Wieb Meijer, die op het eiland werkt voor de St. Maarten Hospitality & Trade Association, een vereniging voor toerisme en bedrijfsleven.  

"Wij hebben gepost bij een hotel, dat nog steeds te kampen heeft met plunderingen", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Die komen incidenteel nog steeds voor, ook al is het aantal over het hele eiland gezien sterk afgenomen. Maar de druk om vers drinkwater te vinden, en soms ook een dak boven je hoofd als dat is weggewaaid, dat soort zaken leidt ertoe dat mensen op plekken komen waar ze niet thuis horen."

"Het eiland is natuurlijk niet heel groot, maar het is zelfs met 350 legermanschappen en 50 politieagenten erg moeilijk elke hoek permanent te controleren. Maar het wordt gelukkig over de hele linie beter en rustiger, dus we hopen dat uiteindelijk de rust wederkeert. We hebben van de mariniers begrepen dat in het gebied waar meerdere hotels staan, steeds meer gepatrouilleerd zal worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore