Nederland

Betalen om naast elkaar te zitten in vliegtuig: 'Je rekent er niet op en dat is balen'

13 september 2017 17:19 Aangepast: 13 september 2017 22:02
Bonnie en haar vriendinnen betaalden 48 euro om naast elkaar te kunnen zitten. Beeld © Eigen foto

Steeds meer vliegmaatschappijen laten hun passagiers betalen voor het reserveren van stoelen. Die kosten zijn vaak pas zichtbaar als het ticket al is geboekt. "Natuurlijk ga je niet annuleren voor die paar tientjes. Maar het is wel vervelend."

Uit onderzoek van prijsvergelijkingswebsite Tix.nl blijkt dat bij meer dan 80 procent van de onderzochte maatschappijen reizigers gemiddeld 25 euro moeten bijbetalen voor een bepaalde zitplaats. Volgens Tix.nl is er voor de reiziger totaal geen overzicht meer van de prijzen.

ZIE OOK: 'Reserveren vliegtuigstoel nieuwe melkkoe luchtvaart'

Dat merkte ook Bonnie. Zij ging deze zomer met drie vriendinnen op stedentrip. "We wilden de kosten laag houden, dus hebben vooral gekeken naar de ticketprijzen", vertelt ze aan RTL Nieuws. Ze vonden uiteindelijk bij Ryanair een retourticket voor 44 euro naar Berlijn.

12 euro bijbetalen

Pas bij het inchecken bleek dat ze niet bij elkaar zouden zitten, behalve als ze daarvoor extra zouden betalen. "Voor een retour moesten we per persoon 12 euro bijbetalen. Op een ticket van 44 euro is dat ruim een kwart van de prijs. Je rekent er niet op en dat is balen."

Toch hebben ze de extra kosten voldaan. "Tja, we gingen als vriendinnengroep op reis, dan wil je niet verspreid over het vliegtuig zitten. En natuurlijk ga je niet annuleren voor die paar tientjes. Maar het is wel vervelend."

'Het is uw keuze'

Bonnie en haar vriendinnen zijn niet de enigen die moesten betalen voor een plek naast hun reisgenoten. Onder het bericht op onze Facebookpagina stroomden de reacties binnen:

Anderen hebben juist wel begrip voor de extra kosten:

'Willen gewoon naast elkaar zitten'

Ook Ger en zijn vrouw kwamen voor een onaangename verrassing te staan toen ze in wilden checken voor hun vlucht naar Gran Canaria. "We boeken al 10 jaar bij TUI, en altijd gaat het goed. Maar toen we onze gegevens en stoelen checkten, zat mijn vrouw ineens helemaal achterin het vliegtuig, en ik zit acht rijen verderop. Dat is toch raar?"

Het stel heeft contact opgenomen met TUI. "We konden het oplossen door 7 euro per persoon te betalen, zowel voor de heen- als de terugreis. Dat is in totaal 28 euro, dus we gaan het maar gewoon doen. We zijn al 34 jaar getrouwd, dan wil je gewoon naast elkaar zitten als je samen op vakantie gaat." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore