Nederland

Sterftecijfers ziekenhuizen 'wel degelijk waardevol': zo zit het

14 september 2017 13:29 Aangepast: 14 september 2017 15:01
Beeld © ANP

Longarts Sander de Hosson leverde forse kritiek op het sterftecijfer waarop ziekenhuizen worden beoordeeld. "Flagrante onzin", noemt-ie het, en hij kreeg hiermee veel bijval. Maar hoe nuttig is het sterftecijfer eigenlijk? Volgens de Patiëntenfederatie Nederland is het cijfer wel degelijk waardevol.

Ieder ziekenhuis in Nederland is verplicht het sterftecijfer te publiceren. Het sterftecijfer is niet gelijk aan het totale aantal mensen dat dood gaat in een ziekenhuis, maar een cijfer waarin rekening is gehouden met het soort patiënten dat binnenkomt.

Het ene ziekenhuis krijgt bijvoorbeeld meer mensen met een levensbedreigende ziekte binnen dan het andere. Hier wordt in het sterftecijfer rekening mee gehouden. 

Kwaliteit ziekenhuizen

Als het sterftecijfer van een ziekenhuis 100 is gaan er precies evenveel mensen dood in een ziekenhuis als dat op basis van Nederlandse gemiddelden verwacht wordt. Is het cijfer hoger dan 100 dan gaan er meer mensen dood dan je zou verwachten. 

Volgens de Nederlandse Verenging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Patiëntenfederatie Nederland kun je de sterftecijfers niet gebruiken om de kwaliteit van ziekenhuizen te meten. Beide organisaties zeggen dat het sterftecijfer daar vrij weinig over zegt.

Longarts uit kritiek op sterftecijfer

Miniatuurvoorbeeld

Sander de Hosson roept op om minder waarde te hechten aan het sterftecijfer. "Niet zeulen met stervende mensen, ze op brancards hijsen, ze vervoeren in hobbelige ambulances, zodat ze hun laatste adem de volgende dag een kilometer verder kunnen uitblazen om het sterftecijfer goed te houden." 

Lees hier zijn verhaal

Verder informeren

Ook kun je volgens de Patiëntenfederatie het sterftecijfer alleen gebruiken om te kijken naar vergelijkbare ziekenhuizen. "Je kan een academisch ziekenhuis niet met een streekziekenhuis vergelijken. Het sterftecijfer kan je wel gebruiken bij vergelijkbare ziekenhuizen en het is wel degelijk een waardevol cijfer."

"Als het ene streekziekenhuis een veel hoger sterftecijfer heeft dan een ander streekziekenhuis, is er misschien iets aan de hand en is het de moeite waard om bij het ziekenhuis verder te informeren."

Volgens de Nederlandse Verenging van Ziekenhuizen is het sterftecijfer vooral nuttig voor ziekenhuizen zelf. "Als ziekenhuizen zien dat ze een hoog sterftecijfer hebben wordt vaak onderzocht wat hier de oorzaak van is. Deze kan heel logisch zijn zoals een griepgolf in de regio, maar soms is het ook een reden om op een afdeling de veiligheid verder te verbeteren."

Overplaatsen gebeurt

Longarts Sander de Hosson schrijft in zijn blog dat uitbehandelde patiënten worden overgeplaatst naar verpleeghuizen om op die manier het sterftecijfer omlaag te krijgen. Het is niet bekend of ziekenhuizen mensen inderdaad om deze reden overplaatsen.

De Patiëntenfederatie herkent het niet. "Het klopt dat ziekenhuizen uitbehandelde patiënten overplaatsen, maar het is voor een patiënt zelf ook vaak beter om, als ze zijn uitbehandeld, thuis of in een hospice te liggen dan op een drukke intensive care."  

Aanleiding voor inspectie

Worden ziekenhuizen afgerekend op de sterftecijfers? Volgens de NVZ kijken patiënten zelf weinig naar de sterftecijfers. "Veel mensen kiezen toch voor het dichtstbijzijnde ziekenhuis."

Als het sterftecijfer van een ziekenhuis hoog is kan dit volgens de NVZ wel voor vragen uit de politiek of de media zorgen. Ook kan het voor de inspectie aanleiding zijn om een ziekenhuis beter te onderzoeken.

De cijfers worden ieder jaar voor twee jaar terug gepubliceerd. Op dit moment zijn de sterftecijfers uit 2015 openbaar. 

Sterftecijfers ziekenhuizen 2015:

De sterftecijfers worden per ziekenhuis gepubliceerd. Als een ziekenhuis bijvoorbeeld drie locaties heeft zijn bij alle drie de locaties dezelfde cijfers te zien.

`