Nederland

Gevaarlijke USB-opladers verboden: kans op explosie of schok

13 juli 2016 07:24 Aangepast: 30 juli 2017 23:00
Beeld © Pixabay

USB-opladers zijn niet altijd veilig. Sommige kunnen een schok afgeven, anderen veroorzaken soms brand. De gevaarlijke opladers waren in Nederland gewoon in de winkel te krijgen, maar mogen nu niet langer verkocht worden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht 41 verschillende USB-opladers en meer dan de helft voldeed niet aan de eisen. Daarom zijn 24 opladers verboden door de NVWA.

Geen informatie of technische gebreken

Bij 12 waren de gebreken zo ernstig, dat kans was op elektrische schokken of brand. De andere opladers waren technisch wel in orde, maar er was geen technische documentatie over en dat moet wel. 

De NVWA begon het onderzoek na klachten over onveilige USB-opladers. Vooral het type dat op 230 volt werkt, werd gecontroleerd. Omdat de adapter direct in het stopcontact gaat (en niet met een snoertje aan de computer hangt, bijvoorbeeld) kunnen ernstige ongelukken gebeuren als het ding niet goed in elkaar zit.

'Gebruik ze niet meer!'

Hoewel de gevaarlijke opladers niet meer in de winkel liggen, zegt de NVWA niet te kunnen voorkomen dat mensen ze alsnog online bestellen vanuit het buitenland. Wie een mogelijk gevaarlijke oplader in huis heeft, kan hem het beste niet langer gebruiken, adviseert de NVWA. Kijk hier om te controleren of jouw oplader veilig is. Alle Apple-laders zijn in ieder geval veilig, zegt een woordvoerder van de autoriteit.

Meer op RTLNieuws.nl:
Gevaarlijke USB-laders: deze 12 kunnen brand veroorzaken

`