Ga naar de inhoud
Gezondheid

Marteling door oorsuizen werd Gaby te veel: moeder vertelt over euthanasie

De moeder van Gaby Olthuis, een 47-jarige vrouw die euthanasie pleegde vanwege een ondraaglijke vorm van oorsuizen, wil dat er meer aandacht komt voor tinnitus. "Jongeren moeten zich bewust worden van de schadelijkheid van geluid."

Joan van Baerle vertelde gisteravond bij RTL Late Night over haar boek 'Gevangen in geluid'. Veertien jaar lang had haar dochter Gaby last van tinnitus, oftewel oorsuizen. Dat ging in de loop der jaren van kwaad naar erger. Het geluid klonk steeds harder en scheller. In 2014 pleegde ze euthanasie met hulp van de Levenseindekliniek.

Afscheidsbrief

In haar afscheidsbrief schreef Gaby te zijn 'gemarteld op een manier die maar weinig mensen zich kunnen voorstellen'. Het geluid vergeleek ze met het boren bij de tandarts. "Het is een verschrikkelijke keuze geweest om er zo bewust uit te stappen, met twee zulke prachtige kinderen en zoveel moois om voor te leven."

"Ik heb ontzettend vaak geprobeerd om me voor te stellen wat ze hoorde, maar dat houd je maar een paar seconden vol", vertelde haar moeder bij Late Night. Het leven van haar dochter werd er niet plezieriger op. "Haar karakter veranderde, boodschappen doen was een verschrikking en ook het onderhouden van sociale contacten werd ook steeds moeilijker."

Preventie

Dat er steeds meer methoden zijn die patiënten leren omgaan met tinnitus is mooi, maar volgens Van Baerle zou er meer aandacht moeten komen voor preventie. "We moeten jongeren geen angst aanjagen, maar het is tegenwoordig nergens meer stil. Ze moeten zich bewust worden van de schadelijkheid van geluid."

In Nederland zijn naar schatting 1,2 miljoen mensen die in meer of mindere mate last hebben van tinnitus. Er is vooralsnog geen behandeling mogelijk.

Door merg en been: zo voelt oorsuizen 

Meer op rtlnieuws.nl:
Euthanasie voor gekmakend geluid: ze kon de marteling niet meer aan

Bron: RTL Nieuws