Nederland

Wijntje bij de kapper? Van de VVD mag dat straks

07 december 2016 05:18 Aangepast: 07 december 2016 12:30
Archieffoto. Beeld © ANP

Een wijntje bij de kapper of een biertje bij de boekhandel: het mag allemaal niet. De VVD vindt dat niet meer van deze tijd en wil dit veranderen. Kamerlid Erik Ziengs heeft een intiatiefwet ingediend om winkeliers wat meer ruimte te geven.

De Drank- en horecawet verbiedt winkeliers om alcohol te verkopen zonder vergunning. Er wordt een uitzondering gemaakt voor speciale gelegenheden, zoals openingen.

Oneerlijk

Eerder deden gemeenten experimenten waarbij winkeliers wel alle dagen per week drank mogen schenken. De Vereniging Nederlandse Gemeenten vond de wet achterhaald en wilde daar verandering in brengen

Daar stak de rechter een stokje voor. De Koninklijke SlijtersUnie, die het proces aanspande, vindt het oneerlijk dat de kapper een klant wel drank aan mag bieden, maar een slijterij niet. "Je mag een klant in een slijterij alleen wat aanbieden als hij daarom vraagt. Dat is oneerlijk, want naast hem zat een kledingzaak waar ze klanten prosecco geven", legde een woordvoerder uit.

Gelijke monniken, gelijke kappen

Ziengs wil dat alle regels gelijk worden getrokken, zodat een boekhandel straks een fles wijn mag verkopen bij een thematisch onderwerp, de kapper een glaasje prosecco mag schenken en een slijter een klant iets mag laten proeven. 

Echter: er blijven wel strenge regels. In het wetsvoorstel blijven sterke dranken uit den boze. De verkoop blijft voorbehouden aan ondernemers met een slijterijvergunning. Daarnaast blijven de hygiëne-eisen die aan horecabedrijven gesteld worden verplicht, moet de leeftijdsgrens gehandhaafd worden en moet er een leidinggevende aanwezig zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore