Nederland

Nieuwe islamitische middelbare school heeft veel minder leerlingen dan verwacht

12 september 2017 19:37 Aangepast: 12 september 2017 21:30
De nieuwe school heeft volgens bronnen veel minder leerlingen dan verwacht.

Vandaag zijn de eerste lessen begonnen op de nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam, het Cornelis Haga Lyceum. Maar het aantal leerlingen valt tegen. Bronnen melden aan RTL Nieuws dat de school op dit moment nog geen 50 leerlingen telt. En dat is een stuk minder dan de 186 leerlingen waar de school op rekende.

De school is omstreden, omdat niemand eigenlijk weet hoe de lessen eruit gaan zien. Het schoolbestuur zou onervaren zijn, en wordt ervan beschuldigd extreem gedachtegoed aan te hangen. 

Staatssecretaris van Onderwijs Dekker voerde jarenlang een felle strijd om de school tegen te houden. De aanleiding: een voormalig bestuurslid dat in 2014 op Facebook schrijft: 'Leve ISIS'. Dekker is bang dat dit gedachtegoed doordringt in het onderwijs. Maar de Raad van State oordeelt anders en besluit: de school moet open.

Gratis fiets of laptop

Zelfs islamitische basisscholen hebben ouders opgeroepen het lyceum te mijden, omdat ze geen vertrouwen hebben in het bestuur. Ook andere Amsterdamse middelbare scholen zijn sceptisch. Het Cornelis Haga Lyceum wilde ondanks herhaalde verzoeken niet reageren.

In een poging leerlingen te trekken deelde de school flyers uit. Daarin staat dat elke brugklasser die zich inschrijft een gratis elektrische fiets krijgt, of een gratis laptop.

'We krijgen eerder vrij om naar de moskee te gaan':

 

Peildatum

Dat het aantal leerlingen tegenvalt, kan grote gevolgen hebben voor de school. Een deel van de financiering van scholen, is namelijk afhankelijk van het aantal leerlingen. Het Cornelis Haga Lyceum heeft geld gekregen, op basis van de prognose van 186 leerlingen. Hoeveel precies, dat verschilt per school. Maar in 2015 ging het gemiddeld om 7.863 euro per leerling.

Maar mogelijk hebben ze daar helemaal geen recht op. 1 oktober is de peildatum, als er dan veel minder leerlingen zijn, wordt het bedrag opnieuw berekend.

Meer vraag naar islamitisch onderwijs

Ondanks de moeizame start van het Cornelis Haga Lyceum is er in Nederland steeds meer vraag naar Islamitisch onderwijs. Vooral het aantal Moslim-basisscholen stijgt snel. In 2010 hadden de scholen zo'n 9000 leerlingen; in 2017 zijn dat er ongeveer12.000. Dat is een stijging van 33 procent.

In Nederland zijn nu 53 Islamitische basisscholen, verspreid door het hele land. Islamitische middelbare scholen zijn er minder, het Cornelis Hage Lyceum is de tweede. De andere is het Avicenna College in Rotterdam.

Meer op rtlnieuws.nl:
Gefrustreerde Dekker moet toch betalen voor nieuwe islamitische school

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore