Nederland

Zorgverzekeraars: apothekersketen Benu te machtig, verzekerden de dupe

13 september 2017 09:57 Aangepast: 13 september 2017 11:24

Zorgverzekeraars VGZ en CZ vinden dat apothekersketen Benu veel te machtig is geworden. Zij vrezen dat de keten daardoor hogere prijzen voor geneesmiddelen kan afdwingen bij zorgverzekeraars en patiënten.

Volgens VGZ en CZ heeft Benu te gemakkelijk een vergunning gekregen voor de overname van concurrent Mediq. "Wij zijn bang dat daardoor een gigant is ontstaan die de markt ontwricht", aldus woordvoerder Arjen Zwaan van CZ. "In veel regio's is er nauwelijks keuze, wat kan leiden tot hogere prijzen en lagere kwaliteit. Daar kunnen onze verzekerden de dupe van worden."

Overname Mediq

Apothekersketen Benu is in handen van de medische groothandel Brocacef. Die maakte in 2015 bekend de concurrerende apotheken van Mediq te willen overnemen.

Omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de combinatie te machtig zou worden, moest het bedrijf 89 apotheken en de medische groothandel Distrimed afstoten. Daardoor daalde het aantal apotheken in handen van Brocacef van bijna 600 naar ruim 500, en het marktaandeel van 30 naar 25 procent.

‘Nog steeds te machtig’

Volgens VGZ en CZ is de Brocacef-keten Benu ondanks het afstoten van bedrijfsonderdelen nog steeds te machtig. De zorgverzekeraars vinden dat ACM veel strengere voorwaarden had moeten stellen aan de overname van Mediq.

De zorgverzekeraars blijken samen met apothekersgroothandel Mosadex naar de Rotterdamse rechter te zijn gestapt, om de goedkeuring door de ACM aan te vechten. Volgens hen onderschat de kartelwaakhond de gevolgen voor de concurrentieverhoudingen.

Bijna-monopolies

Volgens de zorgverzekeraars heeft Brocacef door de overname van Mediq nog steeds in te veel gebieden een monopolie of bijna een monopolie. Dat zijn locaties waar er geen of te weinig alternatieven voor een apotheek van Benu of Mediq zijn.

Bovendien is Brocacef nu de enige partij met een landelijk dekkend netwerk van veelal eigen apotheken. Van de 500 apotheken zijn er ruim 300 in eigendom. De rest zijn franchisers. Daardoor krijgt het bedrijf 'zoveel onderhandelingsmacht dat zij niet meer te disciplineren is door de zorgverzekeraars', stelden VGZ en CZ voor de rechtbank.

"Wij hebben ook bij ziekenhuizen gezien dat fusies leiden tot minder keuzevrijheid, hogere prijzen en lagere kwaliteit", aldus woordvoerder Dennis Verschuren van VGZ.

Marktaandeel uitbreiden

Ten slotte vinden de zorgverzekeraars het onbegrijpelijk dat de ACM niet verboden heeft dat Brocacef nieuwe Benu-apotheken opent of nieuwe franchisers aantrekt. Daardoor kan de keten het marktaandeel ongestoord weer uitbreiden. Dat gebeurt in de praktijk ook daadwerkelijk. Uit het jaarverslag van Brocacef blijkt dat er vorig jaar 8 nieuwe apotheken werden toegevoegd.

De marktmacht kan een aanzuigende werking op andere apotheken hebben, legt woordvoerder Zwaan van CZ uit. "Zelfstandige apotheken kunnen gecharmeerd zijn van de omvang van Benu, omdat ze daarmee betere voorwaarden verwachten te krijgen." Zij kunnen zich vervolgens bij Benu aansluiten.

Rechter: voorwaarden voldoende

De Rotterdamse rechter oordeelde afgelopen donderdag dat de voorwaarden die ACM aan de overname stelde, streng genoeg zijn om te voorkomen dat de Brocacef-keten te machtig wordt. VGZ en CZ overwegen in hoger beroep te gaan.

Brocacef en Benu zijn tevreden met de uitspraak. "Wij zijn blij dat er geen extra voorwaarden voor de overname zijn gesteld", aldus woordvoerster Kim Assink. "Dat betekent dat we nu weer verder kunnen groeien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`