Gezondheid

Blinde klant Kruidvat mogelijk naar de rechter: 'Mijn blindheid is niet besmettelijk'

12 september 2017 12:07 Aangepast: 12 september 2017 16:17
Ingrid van Kranen Beeld © RTL

Als Kruidvat blijft weigeren om haar te helpen, stapt Ingrid van Kranen naar de rechter. De blinde vrouw uit Vught wil dat medewerkers van de drogisterij haar aan de arm mee door de winkel nemen. Ze werd in het gelijk gesteld door het College voor de Rechten van de Mens.

Kruidvat in Vught weigerde Van Kranen in januari te helpen op de door haar gewenste manier. Het personeel stelde voor om de gewenste producten te verzamelen aan de hand van een boodschappenlijstje. Dat weigerde Van Kranen omdat zij zo zelfstandig mogelijk wil winkelen.

Grote stap

Ze werd in het gelijk gesteld door het college, omdat haar wens aansluit bij het uitgangspunt van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. "Ik ben zeer blij", zegt Van Kranen tegen RTL Nieuws. "Dit betekent een grote stap naar de toekomst, naar vrijheid en meer zelfstandigheid."

Het incident met Kruidvat staat volgens haar niet op zich. "Het komt drie à vier keer per week voor dat ik niet word geholpen bij een winkel. Soms komt er na een dialoog nog wel een oplossing, maar je moet vaak veel bewegen om tot een redelijke oplossing te komen."

Besmettelijke ziektes

Voor Van Kranen is het belangrijk dat ze 'zelfstandig met een medewerker aan de arm door de winkel kan'. "Zodat ik de producten en prijzen kan vergelijken." Volgens de vrouw waren de medewerkers bang voor besmettelijke huidziektes of drugsgebruik. "Maar ik ben blind, dat is niet besmettelijk."

Van Kranen gaat vanmiddag nog naar Kruidvat. Daar is ze sinds januari niet meer geweest, om de zaak bij het college niet te beïnvloeden. "Als ik vanmiddag niet word geholpen, stap ik naar de rechter", zegt ze.

Kruidvat teleurgesteld

Kruidvat laat weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak. De drogist kan 'uit praktische overwegingen' niet beloven voortaan met blinde klanten aan de arm door de winkel te gaan.  "Het gaat om tijd, het aantal aanwezige medewerkers en de hoeveelheid klanten in de winkel. We moeten dat per situatie beoordelen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`