Nederland

Morgen herfststorm: code oranje voor Noord- en Zuid-Holland en Friesland

12 september 2017 16:46 Aangepast: 12 september 2017 18:58
Morgen wordt er storm verwacht aan de kust. Beeld © ANP

Nederland krijgt morgen te maken met de eerste officiële herfststorm, met windsnelheden tot 120 kilometer per uur. Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en in het Wadden- en IJsselmeergebied.

Daar kunnen zware tot zeer zware windstoten voorkomen, afgewaaide takken en mogelijk ontwortelde bomen.

Aan het einde van komende nacht bereikt een windveld met zware windstoten van 75 tot 100 km/uur het westen. Dit windveld breidt zich morgenochtend vroeg over het hele land uit.

Het verkeer in de ochtendspits kan last krijgen van de storm die al vroeg begint langs de westkust. In de loop van de ochtend breidt de storm zich uit naar de noordwestkust en het Waddengebied. Er worden ook (lichte) buien verwacht.

Waarom het zo vaak stormt in de herfst:

 

Zware storm

De meeste wind wordt tussen 11.00 en 16.00 uur verwacht op de Waddeneilanden. De wind draait daar dan naar west en neemt mogelijk toe tot een zware storm, met zeer zware windstoten die op de eilanden oplopen tot rond of iets boven de 120 kilometer per uur.

"De harde wind steekt vanavond al de kop op, maar morgenvroeg gaat het pas echt los", zegt meteorologe​ Amara Onwuka van Buienradar. "Dan gaat het ontzettend hard waaien." De kans is groot dat er her en der bomen omwaaien. De bomen staan nog volop in het blad en zijn daardoor gevoeliger voor windstoten.

Weerkaart van de huidige situatie in ons land:

`