Nederland

Blauwvintonijn terug in de Noordzee

11 september 2017 21:50
Beeld © Wereld Natuur Fonds

De blauwvintonijn is na een halve eeuw weer terug in de Noordzee. De indrukwekkende vis stond door overbevissing op het punt van uitsterven.

Het Wereld Natuur Fonds gaat met sportvissers 40 tonijnen vangen. De vissen worden dan van een zendertje voorzien en zijn zo te volgen via satellieten. Het WNF wil zo de terugkeer van de tonijn in kaart brengen.

Het WNF werkt samen met onderzoekers van de Universiteit van Denemarken en de Zweedse Universiteit van Landbouwwetenschappen. Ervaren sportvissers worden ingezet om ervoor te zorgen dat de tonijnen zo veilig mogelijk worden gevangen. 

'Geheim ontrafelen'

Al meer dan vijftig jaar is er geen blauwvintonijn meer gezien in de Noordzee. De grote roofvis is verdwenen door overbevissing. "Waarom ze nu terugkeren weten we niet", vertelt Professor Brian MacKenzie. "Waarschijnlijk hebben beschermingsmaatregelen geholpen. Dit onderzoeksproject is de eerste in zijn soort in Scandinavië en we hopen dan ook dat het een aantal geheimen van de blauwvintonijn aan het licht brengt."

Miniatuurvoorbeeld

Een blauwvintonijn op een vismarkt in Tokio. Deze vis bracht omgerekend bijna 30.000 euro op.

Het scheelde niet veel of de blauwvintonijn was er helemaal niet meer geweest, de soort stond op het punt van uitsterven. Het vlees van de tonijn is erg gewild, met name in de sushirestaurants in Japan. Japanse afnemers betalen dan ook exorbitante bedragen voor blauwvintonijn. Als een van meest commercieel waardevolle vissen ter wereld is er decennialang heel intensief gevist op deze tonijnsoort. De vis kan 4 meter lang worden en 900 kilo wegen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`