Nederland

'Nederlandse noodhulp Sint-Maarten te laat en te weinig'

11 september 2017 16:26 Aangepast: 11 september 2017 19:05
Beeld © ANP

Forse kritiek op de Nederlandse hulpverlening aan Sint-Maarten. "Het is enorm onderschat. We zijn echt te laat," zegt crisismanagementdeskundige Ralph Kronieger.

Kronieger weet wat er komt kijken bij hulpverlening in Sint-Maarten. Hij was rampencoördinator van de ambulancedienst bij de GGD in Curaçao toen orkaan Luis Sint-Maarten in 1995 teisterde. Er is staatsrechtelijk gezien wel wat veranderd sindsdien.

Zelfstandig land

Sint-Maarten is sinds 2010 een zelfstandig land. Het valt wel nog onder het koninkrijk. Ook is Nederland verplicht om noodhulp te bieden. Sint-Maarten moet Nederland wel formeel om hulp vragen en beslissen wat nodig is. De landen moeten dus samenwerken. En dat is op dit moment niet makkelijk. 

De communicatie met de regering in Sint-Maarten verloopt erg gebrekkig, zei minister Plasterk gisteren nog. Volgens hem is er 'feitelijk geen functionerend openbaar bestuur'. De regering is ernstig gehandicapt door de orkaan, zegt Kronieger ook. "De minister-president heeft niets. Zijn bureau is bij wijze van spreken weggewaaid. Je krijgt hem nauwelijks te pakken."

'Ze wisten het...'

Alle partijen hadden zich beter moeten voorbereiden, vindt Kronieger. Dat er communicatieproblemen kunnen ontstaan na een orkaan, mag geen verrassing zijn, zegt hij. "Ze wisten dat deze orkaan eraan kwam. Ze wisten hoe vernietigend de orkaan in 1995 was, en toch zijn er te weinig mensen en middelen klaargezet om de klap op te vangen."

De crisismanagementdeskundige vindt de opstelling van Nederland te voorzichtig. "Je kunt op dit moment weinig verwachten van de regering in Sint-Maarten. Iedereen is nu voorzichtig, maar je moet gewoon gaan helpen en daarna kijken hoe en wat dit staatsrechtelijk betekent. Nu is de burger de dupe."

Plasterk niet eens met kritiek

Plasterk is het niet eens met de kritiek dat Nederland te weinig hulp zou leveren, zei hij gisteren al. Volgens hem had Nederland al voor de orkaan honderd mensen ter plekke. "Daarna is dat rap opgebouwd. Ik ben onder de indruk van wat de mensen van Defensie en politie gedaan hebben.''

Kronieger vindt dat er nu zo snel mogelijk een plan moet komen voor de wederopbouw van het land. Hoe die wederopbouw eruit zal komen te zien en wat dan de verantwoordelijkheid van Nederland is, is op dit moment niet duidelijk.

In de wet staat niet precies omschreven wat Nederland zou moeten doen bij de wederopbouw van het land, zei Paul Bovend’Eert, hoogleraar staatsrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, afgelopen vrijdag tegen RTL Nieuws. Wel benadrukte dat Bovend’Eert dat Nederland een verantwoordelijkheid heeft bij de wederopbouw.  "Er zullen dus heel wat Nederlanders naar Sint-Maarten moeten worden gestuurd om te helpen met de wederopbouw." 

Meer op rtlnieuws.nl:

`