Nederland

Hulpgoederen en specialisten op weg naar Sint-Maarten

11 september 2017 10:06 Aangepast: 11 september 2017 10:10
Nederlandse militairen aan het werk op Sint-Maarten. Beeld © ANP

Een Nederlands hulpteam van 59 mensen vertrekt vanmiddag om noodhulp te gaan verlenen in Sint-Maarten. Het gaat om zoek- en reddingspersoneel, verpleegkundigen, artsen, en bouwkundigen.

Het team vertrekt met een defensievlucht vanaf Eindhoven naar Curaçao. Vanaf daar gaan de hulpverleners zo snel mogelijk naar Sint-Maarten. Het zogenoemde USAR.NL-team werd eerder ingezet bij aardbevingen in Marokko, Pakistan en Haïti.  

Rode Kruis: eerst water en voedsel 

De noodhulp in het land is hard nodig. Zeventig procent van de huizen is beschadigd of verwoest door orkaan Irma. Een team van het Nederlandse Rode Kruis is gisteren in Sint-Maarten aangekomen om de bevolking te voorzien van drinkwater en voedsel. Waarschijnlijk vertrekt er vandaag nog een vliegtuig met hulpgoederen van het Rode Kruis naar Sint-Maarten. Het gaat onder meer om 5800 afdekzeilen, 2000 keukensets en 9000 jerrycans.

In Nederland proberen enkele tientallen medewerkers van het Rode Kruis ondertussen de schade op Sint-Maarten in kaart te brengen. Foto's die Defensie vanuit een helikopter heeft gemaakt, worden gelegd op kaarten die zijn getekend vlak voor orkaan Irma over het eiland raasde. Zo ontstaat een beeld van schade aan wegen en gebouwen.

550 soldaten voor veiligheid

Er zijn zo'n 350 Nederlandse soldaten op Sint-Maarten. De komende dagen komen er nog zo'n 200 soldaten bij. De soldaten zijn er vooral om samen de lokale politie de openbare veiligheid te garanderen. 

Minister Plasterk zei gisteravond dat de plunderingen zijn afgenomen. "Maar je kunt nog steeds niet spreken van een veilige situatie. Op de hoofdkruispunten staan nu mensen die zichtbaar bewapend zijn. Maar in de buurten is dat niet voldoende doorgedrongen.''

 

Koning naar Sint-Maarten

Koning Willem-Alexander vertrekt vanmiddag (Nederlandse tijd) naar Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba om daar de gevolgen van de orkaan te bekijken. Eerder bezochten de koning en minister Plasterk de meteorologische dienst in Curaçao en het marinecentrum Parera. 

"Ik heb het gevoel dat dat allemaal goed gaat, " zei Plasterk gisteren. "Maar wat er dan allemaal mogelijk is in de uitvoering ter plekke, dat is vers twee. Er is nog steeds gebrekkige communicatie. Er is feitelijk geen functionerend openbaar bestuur.''

Miniatuurvoorbeeld

Koning Willem-Alexander wordt bij marinebasis Parera op Curacao ontvangen. Foto: ANP.

'Onder de indruk van Defensie'

Plasterk is het niet eens met de kritiek dat Nederland te weinig hulp zou leveren. Volgens hem had Nederland al voor de orkaan honderd mensen ter plekke. "Daarna is dat rap opgebouwd. Ik ben onder de indruk van wat de mensen van Defensie en politie gedaan hebben.''

Nederlanders hebben al ruim anderhalf miljoen euro gedoneerd op giro 5125 voor noodhulp aan Sint-Maarten en andere eilanden die zijn getroffen, bleek gisteren. De hulporganisatie zegt dat het een race tegen de klok wordt om water, voedsel en hulpgoederen op tijd in het getroffen gebied te krijgen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`