Nederland

Energierekening kan tot 500 euro lager

27 september 2012 17:27 Aangepast: 27 september 2012 20:34

Consumenten betalen veel te veel aan energiekosten. Door op tijd over te stappen naar een goedkopere leverancier valt veel te besparen. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa.

"Toch zegt slechts 36 procent van de consumenten dat ze eenmaal of meerdere malen zijn overgestapt. Consumenten denken dat het overstapvoordeel maar 72 euro is, in werkelijkheid kan dat dus tot 488 euro zijn", vertelt de toezichthouder.

1-jarig contract levert meest op

Uit het rapport blijkt dat overstappen naar een 1-jarig contract het meeste kan opleveren. Ook blijkt dat consumenten die kiezen voor een contract voor een bepaalde looptijd dit steeds vaker voor drie jaar doen in plaats van één jaar. De meeste consumenten nemen een contract met onbepaalde looptijd en variabel tarief.

Veel potentiële overstappers vinden het switchen naar een goedkopere energiemaatschappij 'gedoe'. Daarom start ConsuWijzer, een vraagbaak voor consumenten, een campagne om consumenten hierover meer duidelijkheid te geven.

Concurrentie goed voor de markt

Energieleverancier Nuon vindt dat de ontwikkeling van de markt niet alleen beoordeeld kan worden op basis van het aantal klanten dat van leverancier wisselt. Juist door de liberalisering is er volgens Nuon veel meer productaanbod op basis waarvan de klant ook zijn leverancier kiest.

Dat veel mensen niet overstappen heeft volgens Nuon niet alleen te maken met het idee bij klanten dat er relatief weinig te verdienen valt. "Klanten die niet switchen, zijn vaak tevreden over leverancier. Daarom is er bij een grote groep in de markt geen behoefte om te switchen."

Volgens Essent werkt de concurrentie op de energiemarkt prima. "We zien de laatste jaren ook dat de concurrentiedruk toeneemt met nadruk op een lage prijs", zegt een woordvoerder. "Daarnaast zien we ook een duidelijke trend dat klanten op zoek zijn naar een goede service en naar producten en diensten die het verbruik van energie verlagen."

Overstappen loont; zeven tips om te besparen

RTLNieuws.nl
`