Nederland

Een gaatje in een melktand maakt niet uit. Toch?

16 december 2016 17:28 Aangepast: 16 december 2016 17:48
Moeder en kind bij de tandarts. Beeld © Getty

Kinderen gaan veel te laat naar de tandarts, zeggen zorgverzekeraars. Gaatjes en tanderosie zijn het gevolg. Maar het zijn maar melktanden, toch? Is het echt belangrijk al vroeg naar de tandarts te gaan?

Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de kinderen tussen de 2 en 4 jaar nog niet naar de tandarts is geweest. En dat zou wel moeten, zeggen zorgverzekeraars. Want tandartsen moeten nu onnodig vaak ingrijpende behandelingen uitvoeren. 

Zie ook: 'Peuter had al wortelkanaalbehandeling nodig'

Ook Jeugdtandarts Lutz Daehne ziet kinderen het liefst al op jonge leeftijd verschijnen. "Alleen als je een gezond melkgebit hebt, kun je later een gezond blijvend gebit hebben", zegt hij. "En ook al zijn het nog maar melktandjes, het is belangrijk dat gaatjes worden gevuld."

Rottende tanden

Melktanden blijven heel lang zitten, legt Daehne uit. "Je wilt niet dat je kind negen jaar lang met een gaatje rondloopt, want dan rotten tanden weg. Rottende tanden moeten uiteindelijk getrokken worden en dat zorgt ervoor dat tanden in het uiteindelijke gebit gaan opschuiven en je een beugel moet."

Daarbij werken vroegtijdige controles preventief, zegt Daehne. "Je kunt ouders en kinderen voorlichting geven over hoe ze moeten poetsen en welke voeding en dranken gaatjes veroorzaken. Een van de meest voorkomende tandproblemen bij kinderen is erosie. Dit houdt in dat tandglazuur door alles wat zuur is wordt weggebrand."

Tandenpoetstips van het Polygoonjournaal. Tekst loopt verder onder de video:

Preventie

Als tandarts kun je daar maar weinig aan doen, zegt Daehne. "Glazuur dat weg is, komt niet meer terug. Ouders zelf kunnen er wel veel aan doen, maar dan moeten ze wel weten wat. Veel ouders weten wel dat frisdranken glazuur wegbranden, maar dat ook fruitsappen en fruit dat doen, is minder bekend."

Daarnaast zorgt een bezoek aan de tandarts op jonge leeftijd ervoor dat een kind vertrouwen in de tandarts krijgt, zegt Daehne. "Als je kind pas 6 jaar is als hij naar de tandarts gaat en dan zeven gaatjes heeft, is zijn eerste ervaring met de tandarts geen plezierige. Terwijl als een kind echt jong is, er vaak nog niets aan de hand is. Een routinematig bezoek helpt kinderen een vertrouwensband op te bouwen." 

Communiceren

Maar voordat je nu direct met je 1-jarige kind naar de tandarts holt: wacht. "Het heeft pas zin als kinderen een jaar of 2,5 zijn", zegt Daehne. "Als tandarts moet je kunnen communiceren met een kind, anders lukt het je echt niet om een gaatje te vullen. Het is daarom ook beter naar een jeugdtandarts te gaan, dan naar een reguliere. Jeugdtandartsen hebben geleerd hoe ze moeten communiceren met kinderen. Hoe belangrijk dat is, merk ik als ik jonge vluchtelingen in mijn praktijk heb. Omdat ik de taal niet spreek, kan ik weinig voor ze betekenen."

Jeugdtandartsen passen hun jargon aan kinderen aan, legt Daehne uit. Zo spreken jeugdtandartsen niet over verdoving, maar over slaapdruppeltjes. "We proberen kinderen zo veel mogelijk af te leiden van het feit dat ze op een operatietafel liggen. Bij ons hebben ze geen afspraak, maar krijgen ze een boarding pass om het vliegtuig in te stappen. We hebben namelijk een airbus in onze praktijk, waar de behandelkamer in zit."

Gebitsverzorging bij kleine kindjes? Tips van het Ivoren Kruis

  • Poets zodra het eerste tandje doorbreekt;    
  • Poets de tanden één keer per dag met fluoridepeutertandpasta;
  • Poets met een peutertandenborstel;  
  • Maak je kind op speelse wijze vertrouwd met tandenpoetsen, maak er een dagelijks ritueel van.   

Tandenpoetsen, hoe doe je dat?    
Leg je kind op het aankleedkussen, op bed of neem hem op schoot. Zorg dat je het hoofd steunt en goed in de mond kunt kijken. Is je kind al groter? Ga dan schuin achter hem staan of zitten en draai zijn hoofd naar het licht. Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets zachtjes en maak korte horizontale bewegingen. Poets in een vaste volgorde: binnenkant, buitenkant en bovenkant. Poets altijd de rand van het tandvlees mee.

Bron: Brochure Eerste tandje? Poetsen!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore