Nederland

Longarts uit kritiek op sterftecijfer: 'Laten we ophouden met deze flagrante onzin'

10 september 2017 15:10 Aangepast: 11 september 2017 13:44
Longarts Sander de Hosson. Beeld © Privéfoto

Longarts Sander de Hosson laat zich kritisch uit over het zogenaamde sterftecijfer, waarop ziekenhuizen worden beoordeeld. Om het sterftecijfer omlaag te brengen, worden stervende mensen nu soms ergens anders ondergebracht, schrijft hij op zijn blog. "We houden elkaar voor de gek."

Met het sterftecijfer worden de prestaties van ziekenhuizen met elkaar vergeleken op basis van het aantal sterfgevallen. Het wordt beschouwd als een soort kwaliteitskeurmerk en ziekenhuizen doen er alles aan om het getal zo laag mogelijk te houden.

En daar wringt de schoen, meent Sander de Hosson, die als longarts werkt in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Want om het sterftecijfer omlaag te brengen, worden stervende patiënten nu soms ergens anders ondergebracht om hun laatste adem uit te blazen.

Uitgezaaide darmkanker

Sander schrijft in zijn blog over een arts-assistent, die oppert om een stervende dame over te plaatsen naar een verpleeghuis. Want: 'dat is toch beter voor het sterftecijfer.' Sander kan zijn oren niet geloven. De hoogbejaarde patiënte (89) over wie de arts-assistent praat, ligt met uitgezaaide darmkanker in het ziekenhuis en zal binnen korte tijd overlijden. Dagen heeft ze, misschien nog minder.

"Er ligt hier een stervend mens dat goede zorg nodig heeft om in een voor haar veilige omgeving te overlijden", schrijft Sander. "En dat is in dit geval hier, in het ziekenhuis." Hij stelt de vrouw dan ook gerust. "Natuurlijk blijft u hier."

Zeulen met stervende mensen

Maar hoe vaak gebeurt het dat zo'n patiënt wél wordt overgeplaatst om het sterftecijfer te drukken? Sander, ook columnist bij Dagblad van het Noorden, is kwaad. Dat er zo veel belang wordt gehecht aan het sterftecijfer, dat het ten koste gaat van patiënten. We houden elkaar voor de gek, vindt hij. Het systeem deugt niet. "Fuck het sterftecijfer", schrijft hij zonder omhaal. "Laten we ophouden met deze flagrante onzin."

"We gaan niet zeulen met stervende mensen, ze op brancards hijsen, ze vervoeren in hobbelige ambulances, zodat ze hun laatste adem de volgende dag een kilometer verder kunnen uitblazen om het sterftecijfer van het ziekenhuis goed te houden." Hij roept mensen op om minder waarde te hechten aan het sterftecijfer. "Als u voortaan ziet dat het sterftecijfer in uw ziekenhuis dramatisch gedaald is, bedenk dan goed: er sterven echt niet minder mensen. Ze sterven ergens anders."

Veel herkenning

Sinds hij zijn blog een paar dagen geleden online plaatste, heeft Sander veel positieve reacties gekregen van collega's. "Er is heel veel herkenning", zegt hij.

Hij hoopt dat de overheid, de zorg én de maatschappij kritischer kunnen kijken naar de uitkomsten van metingen. "Lang niet alle innovaties blijken het gewilde effect te hebben, soms werken ze zelfs averechts. Ik vind het belangrijk dat menswaardige zorg voor alles komt, regels en lijstjes moeten daarin ondersteunend zijn. In de zorg gaat het uiteindelijk om mensen, niet om cijfers."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`