Nederland

Orkaandeskundige: 'Sint-Maarten zal minder last hebben van José dan van Irma'

09 september 2017 14:20 Aangepast: 09 september 2017 14:21
Beeld © ANP

Sint-Maarten krijgt vandaag te maken met orkaan José. Die zal rond 19.00 uur Nederlandse tijd langs het eiland trekken.

Het is nu nog een orkaan met kracht 4, zegt KNMI-orkaandeskunige Ad Stoffelen. Hij verwacht dat Sint-Maarten minder last zal hebben van José dan van Irma, omdat José niet recht over het eiland trekt, maar erlangs scheert. Ook zal de windkracht een stuk minder zijn dan die van Irma.

Orkaanjagers

De snelheid van José schommelt een beetje tussen de 240 en 210 kilometer per uur, verwacht Stoffelen. "Orkaanjagers zijn van plan vandaag door de orkaan heen te vliegen, en dan kan de snelheid worden gemeten. Dat deden ze ook bij Irma." Daarvan zijn deze beelden gemaakt: 

Op weg naar Bermuda

Stoffelen noemt José een 'heel interessante orkaan' vanwege de schommelende snelheden. "Binnen een orkaan heb je als het ware ringen met stormen. Als een binnenste ring wordt vervangen door een ring daarbuiten, schommelt de snelheid. Daarom zakt José van 240 naar 210 kilometer per uur, maar de verwachting is dat die vanavond om 19:00 uur weer 240 kilometer per uur zal zijn."

Wanneer José Sint-Maarten gepasseerd is, zal hij waarschijnlijk richting Bermuda gaan. Maar dan is hij al aardig afgezwakt, zegt Stoffelen. "Het kan zijn dat hij dan nog een tropische storm is, maar die kans is klein. De gevolgen qua schade zullen dan denk ik wel meevallen."

Tegelijk actief

Het is volgens Stoffelen sinds 1893 niet voorgekomen dat drie zulke krachtige orkanen (categorie 2 of meer) - orkaan Katia is vandaag in Mexico aan land gegaan - tegelijk actief zijn. "Er gaan onder deskundigen lijstjes rond met statistieken. Momenteel hebben we tegelijkertijd twee stormen met 240+ km/h-winden en dit is de eerste keer dat we dit vaststellen. Er zijn de laatste decennia wel meer satelliet- en vliegtuigmetingen beschikbaar gekomen, waardoor de orkaankracht tegenwoordig met grotere zekerheid kan worden vastgesteld en over het algemeen hoger uitvalt dan vroeger."

Het bijzondere van José is ook nog dat deze het pad van Irma binnen enkele dagen kruist. Stoffelen verwijst verhalen in de media dat de paden van die orkanen te maken hebben met zeetemperaturen naar de prullenbak. "Dat klopt niet", zegt hij. "Ze ontstaan er wel door, maar voor het spoor van de orkaan is met name van belang waar hoge en lagedrukgebieden liggen. Daarom volgt José nu een ander spoor en kruist hij Irma."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore