Nederland

'Smartphone belangrijke oorzaak toename auto-ongelukken'

31 oktober 2016 04:47 Aangepast: 29 juli 2017 23:00
Beeld © ANP XTRA

Het aantal ongelukken met auto's is met 8 procent toegenomen, van 462.000 in 2014 tot meer dan een half miljoen vorig jaar. Vermoedelijk is afleiding door de smartphone één van de belangrijkste oorzaken van de stijging.

De toename van het aantal verkeersongelukken blijkt uit nieuwe cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Het totale aantal verkeersclaims (dus ook één- en tweezijdige aanrijdingen met vrachtauto's, bestelbusjes en leaseauto's) nam met 6,5 procent toe van 790.000 in 2014 tot 841.000 in 2015.

Sociale media

Het verbond vermoedt dat afleiding door de smartphone een grote rol speelt. "Het gaat dan om het telefoneren en het gebruik van sociale media tijdens het rijden, al zijn daar geen harde cijfers over", zegt algemeen directeur Richard Weurding.

Een ander nadelig effect op de verkeersveiligheid is dat de politie steeds minder handhaaft in het verkeer. "Wij zien nog steeds veel ongelukken gebeuren in 30-kilometerzones", aldus Weurding. Ook is de infrastructuur op sommige plekken in Nederland 'een beetje verouderd'.

Urgente zaak

Om dit in samenhang met elkaar aan te pakken willen de verzekeraars dat het nieuwe kabinet met een 'deltaplan' aan de slag gaat. "Dit is een urgente zaak. We hebben ooit doelstellingen met elkaar geformuleerd en je ziet nu dat het daarmee de verkeerde kant op gaat. Dat zie je ook in het aantal verkeersdoden." Dat aantal steeg vorig jaar van 570 naar 621.

RTL Nieuws

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`