Nederland

Een vuurpijl in het oog? Dit moet je doen

29 december 2016 05:25 Aangepast: 29 december 2017 09:13
Beeld © ANP

Bij ongelukken met vuurwerk heeft bijna de helft van de Nederlanders geen idee wat te doen. Komt een vuurpijl in iemands oog, dan weet zelfs bijna niemand hoe eerste hulp te verlenen.

Dat meldt het Rode Kruis dat een onderzoek liet uitvoeren. De organisatie lanceert vanmorgen, nu vuurwerk overal mag worden verkocht, een website met de belangrijkste tips.

Video: Zo kun je helpen

Oogletsel

In het onderzoek scoren de ondervraagden vooral slecht bij vragen over specifieke situaties en ongevallen. 77 procent weet niet hoe ze eerste hulp moeten verlenen bij oogletsel door vuurwerk.

Op de gedetailleerde vervolgvraag over een ongeval met vuurwerk in het oog gaf maar 13 procent het juiste antwoord.  

'Vreet als gootsteenontstopper' 

Zo is het bij letsel aan het oog het belangrijkste om zo snel mogelijk te spoelen, als de pupil nog rond is en het oog intact. Het is namelijk niet alleen de impact van de pijl of knal in het oog die de schade aanricht, maar ook het buskruit dat achterblijft. "Dat vreet zich als een soort gootsteenontstopper door het oog heen", zegt oogarts Tjeerd de Faber, die meeschreef aan de website.

Nog een tip: is het oog zichtbaar beschadigd, dan mag je absoluut geen druk op het oog uitoefenen. "Dus niet met een doek of hand het oog deppen, wat mensen juist wel geneigd zijn te doen." 

Voor alle tips voor elke soort verwonding, kijk je op de speciale website van het Rode Kruis: Eerste Hulp bij vuurwerkongevallen.                     

Meer op rtlnieuws.nl:

 

`