Nederland

Vuurwerk: wat mag wel en niet?

29 december 2016 17:20 Aangepast: 30 december 2016 09:38
Beeld © ANP

Er staan weer lange rijen bij verkooppunten van vuurwerk. Maar wanneer mag je het precies afsteken en welk vuurwerk mag je afsteken?

1. Wanneer mag je vuurwerk afsteken?
Je mag, net als de vorige jaren, pas vuurwerk afsteken op oudjaarsdag om 18:00 uur, en dan moet het op 1 januari 02:00 uur ook echt afgelopen zijn. Ben je te vroeg, of ga je op nieuwjaarsdag te lang door, dan kun je een boete krijgen.

2. En als je buiten die tijden vuurwerk afsteekt?
Wie buiten die tijden aan het knallen is, riskeert een boete van 100 euro en moet het vuurwerk dat hij nog heeft inleveren. Kinderen van 12 tot 18 jaar krijgen geen boete, maar worden doorgestuurd naar stichting Halt voor een Halt-straf.

3. Hoeveel vuurwerk mag je hebben?
Particulieren mogen maximaal 25 kilo - legaal - vuurwerk in huis hebben. Buiten de verkoopdagen ook, maar dan op een veilige, niet voor het publiek toegankelijke plaats

4. Hoe oud moet je zijn om vuurwerk af te steken?
Dat ligt eraan wat voor vuurwerk het is. De minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) voor het afsteken staat op de verpakking. Vanaf 12 jaar mag je alleen het lichtste vuurwerk kopen, zoals sterretjes. 16-jarigen mogen al wat harder knallen en pas vanaf je 18de mag je aan de gang met het grote werk.

Sinds vorig jaar mag je geen babypijltjes en Romeinse kaarsen meer kopen. Het kabinet besloot dit vuurwerk te verbieden omdat het risico op letsel te groot is.

5. Mag je overal knallen?
Nee, zeker niet. Gemeenten mogen vuurwerk in bepaalde gebieden verbieden. Dat gebeurt vooral rond scholen, ziekenhuizen en dierenasiels, maar maar ook op andere plekken kan het afsteken van vuurwerk verboden zijn. Om te weten waar bij jou in de buurt vuurwerkvrije zones zijn, kun je het best de website van jouw gemeente raadplegen.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft daarnaast gevraagd om geen vuurwerk af te steken op plekken waar veel watervogels zijn. Hij wil daarmee voorkomen dat de vogels schrikken en wegvliegen, en op die manier het vogelgriepvirus zouden kunnen verspreiden. Maar dit is alleen een verzoek, geen verbod.

6. Hoe weet je of je legaal vuurwerk koopt?
Legaal vuurwerk koop je in Nederland bij een legale vuurwerkhandel, binnen de vastgestelde verkoopdagen. Het heeft een goed leesbare, Nederlandstalige handleiding. Op de verpakking staat de tekst 'geschikt voor particulier gebruik' en informatie over de fabrikant. Ook staat daar het productiejaar op en een vermelding of plaatje van de effecten van het vuurwerk.

7. En als je betrapt wordt met illegaal vuurwerk?
Wie betrapt wordt met illegaal vuurwerk, kan grote boetes krijgen, en in sommige gevallen zelfs een celstraf. Heb je bijvoorbeeld grote Flowerbeds met pijpen, Romeinse kaarsen, Shells (mortierbommen) of lawinepijlen, dan riskeer je een celstraf van meer dan vier maanden. Als je zwaar vuurwerk levert aan jongeren onder de 18 jaar kun je uiteindelijk tot 20 maanden celstraf krijgen. Hier kun je alles nog even nalezen.

Woningeigenaren lopen overigens ook het risico hun hypotheek kwijt te raken als blijkt dat ze illegaal vuurwerk in huis hebben. De politie waarschuwde twee jaar geleden dat ze banken en hypotheekverstrekkers kan gaan tippen als er illegaal vuurwerk is gevonden in koopwoningen.

8. Hoe steek je veilig vuurwerk af?
Gebruik voor het afsteken een aansteeklont en draag een vuurwerkbril. Experimenteer niet met vuurwerk. Het lijkt nogal voor de hand te liggen, maar ieder jaar weer gebeuren ongelukken omdat mensen onveilig omspringen met vuurwerk. Om vuurwerk zo veilig mogelijk af te steken, is het vooral belangrijk dat je er voorzichtig mee omgaat en blijft nadenken. Daarom is het belangrijk dat je bijvoorbeeld niet te veel hebt gedronken. Enkele andere tips:

  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing.
  • Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Zet vuurwerkpijlen in een fles en vul de fles tot de helft met zand of water, zodat deze niet omvalt.
  • Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan. De kans is groot dat het te snel ontbrandt.
  • Blijf op een veilige afstand van het vuurwerk.
  • Draag geen licht ontvlambare kleding, zoals nylon, maar kies bijvoorbeeld voor kleding van spijkerstof, wol of katoen. En draag een jas zonder capuchon. Hierin kan per ongeluk vuurwerk terechtkomen.

Meer veiligheidstips bij Veiligheid.nl.

9. Ik heb vuurwerk over. Mag ik dit bewaren voor volgend jaar?
Ja, als het niet meer dan 25 kilo is en alleen op een niet voor het publiek toegankelijke plaats.

Meer op rtlnieuws.nl:
Een vuurpijl in het oog? Dit moet je doen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore