Gezin

Dankzij honderden donaties toch een mooie begrafenis voor baby Jasmine

30 december 2016 16:25 Aangepast: 31 december 2016 12:15
Jermaine neemt afscheid van zijn dochtertje Jasmine.

Het was een gewone gezonde meid, vertelt vader Jermaine Wehl, maar van de een op de andere dag kreeg ze epileptische aanvallen die niet meer stopten. Op kerstavond overleed zijn 7 maanden oude dochtertje Jasmine. De begrafenis konden hij en zijn vriendin niet betalen, maar dankzij een crowdfundingsactie kregen ze het geld toch bijeen.

Gisteren heeft de familie Wehl Jasmine begraven. Jermaine (34) vertelt er geëmotioneerd over. "Dit is het meest onverwachtse dat we in ons leven hebben meegemaakt. We zaten nog op een roze wolk. Je denkt er gewoon niet aan dat iemand die net geboren is, plotseling komt te overlijden."

Een uitvaartverzekering had het gezin dan ook nog niet voor Jasmine afgesloten en dus moest de familie ineens 6.000 euro zien op te hoesten. Een behoorlijke smak geld, wat ze niet één, twee, drie hadden liggen.

Crowdfunding

Gelukkig schoot studievriend Stefano Borgsteede samen met zijn studieklas ongevraagd te hulp. Zij zetten een doneerpagina op. Het geld stroomde binnen en in minder dan een week had de familie Wehl het geld voor de begrafenis bijelkaar. Het doel was 6.000 euro, maar de teller staat inmiddels al op meer dan 8.500.

"Wij hebben geen geld meer nodig", zegt Jermaine, "maar mensen mogen nog steeds doneren. We willen de Stichting Jasmine oprichten, waarmee we ouders die in eenzelfde situatie zitten, kunnen helpen."

Geldgebrek

Een goed initiatief, denkt uitvaartondernemer John Groenewoud van Ster uitvaartplanners. Uit onderzoek blijkt dat 3 op de 10 Nederlanders geen uitvaartverzekering heeft en hij maakt het steeds vaker mee dat mensen de uitvaart van een dierbare niet kunnen betalen.

Daarom heeft de uitvaartondernemer al drie keer een uitvaart tegen absolute kostprijs geregeld, vertelt John. "Als ik samen met mijn compagnon bij iemand op bezoek ga die geen pensioen heeft, een klein huis en geen spaargeld, en diegene vraagt ons hoe duur de uitvaart wordt zodat hij een lening kan afsluiten, dan kan ik dat toch niet laten gebeuren? Voor zo iemand regelen wij de uitvaart dan nagenoeg kosteloos."

Eervolle ceremonie

Jermaine adviseert alle mensen met kinderen een uitvaartverzekering af te sluiten, zodat zij niet in eenzelfde schuitje komen te zitten. Dankzij alle donaties kunnen zij zelf nu gelukkig ook terugkijken op een 'mooie, eervolle ceremonie'.

"We zijn alle mensen die gedoneerd hebben enorm dankbaar. Er waren zo'n 130 mensen. Het ging snel en tegelijkertijd langzaam, het was pijnlijk en tegelijkertijd mooi. Toen we Jasmine naar haar graf droegen, zag ik die enorme stoet mensen staan. Als ik daaraan denk, raak ik weer diep ontroerd."

Tips voor mensen die een uitvaart niet kunnen betalen:

  • "Bel eerst eens een aantal uitvaartondernemers in de buurt", zegt uitvaartondernemer John Groenewoud. "Sommige uitvaartplanners zeggen dat een mooie uitvaart 8.000 euro kost, maar bij een ander kan het al voor 3.500. Een belrondje waarin je om offertes vraagt, kan je snel duizenden euro's besparen."
  • En een uitvaartverzekering? "Als je het geld voor een begrafenis niet op je spaarrekening hebt staan, is een uitvaartverzekering handig. Maar als je het geld wel hebt, hoef je je niet te verzekeren. Als je je leven lang zo'n verzekering hebt, heb je je uitvaart namelijk al drie keer betaald."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore