Nederland

Veilig Verkeer Nederland: pakkans verkeersaso lager dan ooit tevoren

31 december 2016 08:40 Aangepast: 31 december 2016 09:36
Controle bij de Merwedebrug Beeld © ANP

Een schrijnend gebrek aan politietoezicht is één van de belangrijkste oorzaken van het stijgende aantal verkeersslachtoffers. Veilig Verkeer Nederland (VVN) stelt in een brandbrief dat de pakkans 'lager is dan ooit tevoren'.

"De politie lijkt zich terug te trekken uit de rol van handhaver in het verkeer", zegt VVN-directeur Felix Cohen in De Telegraaf. "Mensen die gevaarlijk rijgedrag vertonen worden veel te weinig van de weg gehaald en gecorrigeerd." De noodkreet is voor een Kamermeerderheid aanleiding om actie van de regering te eisen, schrijft de krant. 

Appen in de auto

Het aantal verkeersdoden steeg van 570 in 2014 naar 621 in 2015 en die stijging komt niet zomaar uit de lucht vallen, stelt VVN. "Kijk alleen al naar het smartphonegebruik in het verkeer, waardoor vele honderden en misschien wel duizenden ongevallen gebeuren. Het is dan wel verboden, maar als er niet gecontroleerd wordt is er geen sterveling die zich daaraan houdt." 

Thumbnail

Slimme technologie

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu liet in november al weten serieus na te denken over een totale ban op het bedienen van een mobiel tijdens het rijden. Maar ze kijkt ook naar andere mogelijkheden in plaats van een verbod. Zo gaat ze met telecombedrijven bekijken of het mogelijk is dat een auto de functies van de telefoon overneemt als je gaat rijden.

"Ik heb liever dat we slimme technologie krijgen, waardoor je telefoon tijdens de rit compleet wordt overgenomen door je auto. Of dat bepaalde functies uitgaan als je rijdt. We gaan daarover in gesprek met telecombedrijven.'' Mobiel bellen of het gebruik van sociale media in de auto is een belangrijke oorzaak van ongelukken. Zelfs bij handsfree bellen is de kans op een ongeluk vier keer groter dan normaal. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`