Nederland

Nieuwjaarsnacht 2017: de incidenten op een rij

01 januari 2017 09:19 Aangepast: 01 januari 2017 14:05
Beeld © ANP

Oud en Nieuw is zeker niet vlekkeloos verlopen. Door heel Nederland waren de hulpdiensten druk. In verschillende steden, waaronder Amsterdam,Utrecht, Den Haag, Amersfoort en Leiden, werden politiemensen en brandweerlieden bekogeld met vuurwerk.

In het oogziekenhuis in Rotterdam was het met 14 spoedgevallen drukker dan vorig jaar. Een overzicht van de incidenten.

Noord-Holland: Steekpartij in feesttent

Nieuw-Vennep - In een feesttent aan de Venneperstraat stak een man drie mensen neer. Hun verwondingen lijken mee te vallen. Naar de man wordt nog gezocht.

Amsterdam - Tijdens oud en nieuw heeft de politie in Amsterdam 32 mensen aangehouden, acht minder dan de vorige jaarwisseling. Er waren elf incidenten waarbij politie, brandweer en een verkeersregelaar werden bestookt met zwaar vuurwerk. De sfeer in de stad was over het algemeen goed, zegt een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. De brandweer kwam 132 keer in actie. Er waren geen grote branden. Ambulances reden elf keer voor vuurwerkletsel.

Zaandam - Agenten zijn aan de Morgensternstraat bekogeld met zwaar (vermoedelijk illegaal) vuurwerk. Drie jongens, van 14 en 15 jaar uit Zaandam en Wormerveer, zijn aangehouden.

Zuid-Holland: Jongen neergeschoten en gedoe bij reanimatie agent

Rotterdam - Bij het Oogziekenhuis hebben zich deze jaarwisseling meer mensen met ernstig vuurwerkletsel aan de ogen gemeld dan vorig jaar. Er kwamen veertien slachtoffers binnen. Vorig jaar waren dat er twaalf. Het aantal loopt mogelijk nog op, omdat er ook nog slachtoffers van elders in het land kunnen binnenkomen. De meeste letsels zijn veroorzaakt door legaal siervuurwerk. Van de slachtoffers was de helft omstander. 

Rotterdam - Aan de Terbregsehof is een jongen van 13 neergeschoten. Hoe hij eraan toe is, is niet duidelijk. Ook over de toedracht van de schietpartij, laat de politie niets los.   

Den Haag - In de Schilderswijk raakte een politieagent zwaargewond bij een aanrijding. De agent moest gereanimeerd worden, maar op dat moment werden ambulance en politie bekogeld met vuurwerk, stenen en flessen. De ME moest ter plekke komen om het ambulancepersoneel te beschermen. 

Thumbnail

Den Haag - Op het Newtonplein hield de politie een 16-jarige jongen aan voor de vernieling van een prullenbak. Een groep van tien omstanders keerde zich daarna tegen de agenten. Vier agenten raakten gewond; één van hen ligt met een hoofdwond in het ziekenhuis. 

Spijkenisse - Een 31-jarige man is voor zijn huis met een mes in zijn nek gestoken. Hij maakte een opmerking naar een dronken man die in de vensterbank van zijn woning zat. De man pakte een mes en stak hem. Het slachtoffer ligt gewond in het ziekenhuis.

Leiden - Agenten kregen een cobra, zwaar illegaal vuurwerk, naar hun auto gegooid. Niemand is aangehouden.

Vlaardingen - Een 26-jarige Hagenaar ramde bewust een gevel van een huis. Tijdens de achtervolging met de politie ramde hij een auto en een politiewagen. Hij verzette zich ernstig bij zijn aanhouding.

Utrecht: Politie bestookt met vuurwerk

Amersfoort - In de wijk De Koppel staken jongeren een auto in brand. Toen de politie kwam, werd die bestookt met vuurpijlen. Daarna richtten de jongeren vernielingen aan en braken vechtpartijen uit. Er zijn dertig aanhoudingen.

Utrecht - De brandweer had het druk. Ze rukten uit voor acht gebouwbranden en 114 containerbranden. Er waren dit jaar minder autobranden: 34 tegenover 63 vorig jaar.

Groningen: Jongetje (12) zwaargewond

Groningen - In het UMCG liggen volgens RTV Noord vijf vuurwerkslachtoffers, van wie er twee ernstig aan toe zijn. Onder hen is een jongetje van 12 uit Friesland. Hij raakte gewond tijdens het carbid schieten.

Friesland: Feestje verpest door spuitbus

Damwoude - In een feesttent zou iemand met traangas hebben gespoten, waardoor zeker 23 mensen ademhalingsproblemen en last van hun ogen kregen.

Drenthe: Groep belaagt hulpverleners 

Elim - De ME moest worden ingezet toen de brandweer een brandende bouwkeet aan het blussen was in de Dorpsstraat. De brandweer en de politie werden door een groep van 70 jongeren bekogeld met vuurwerk. Een jongen van 16 en een man van 20 zijn aangehouden.

Zeijen - Een zeer grote brand bij een agrarisch bedrijf heeft twee schuren en een keet in de as gelegd. De politie gaat uit van brandstichting en heeft vier verdachten aangehouden. 

Overijssel: Brand in woningen

Denekamp - Een tot woningen omgebouwde voormalige school in Denekamp is afgebrand. Daarbij kwam verdacht materiaal vrij, mogelijk asbest. Een van de bewoners moest met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis worden gebracht.

Flevoland: winkel uitgebrand

Lelystad - Een winkel van Marskramer in winkelcentrum Lelycentre is volledig uitgebrand.

Gelderland: branden in Culemborg

Dodewaard - De politie moest optreden bij een vreugdevuur. Een groep van meer dan 50 jongeren gooide vuurwerk naar agenten, de ME werd ingezet. Een jongen van 17 is aangehouden.

Culemborg - Twee auto's zijn in de brand gestoken, nadat eerder deze week er vijf stuks in vlammen opgingen. De burgemeester verhoogde daarop de politieinzet.

Boven-Leeuwen - Een man is in zijn borst geschoten door een schutter met een luchtbuks. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft een verdachte aangehouden, het gaat om een bekende van het slachtoffer.

Noord-Brabant: basisschool deels uitgebrand

Eindhoven - Een deel van basisschool De Rungraaf aan de Vlokhovenseweg is uitgebrand. 

Oss - De politie is op zoek naar een automobilist die is doorgereden nadat hij een meisje op de fiets had aangereden op de Doctor Saal van Zwanenbergsingel. Het meisje ligt in het ziekenhuis. 

Helmond - Bij een brand in de schuur van een huis in de wijk Gansenwinkel is in een hond omgekomen. Het vuur sloeg over naar de woning zelf. Een man moest met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis. 

Zeeland

Vlissingen - In de omgeving van de Bloemenlaan is een reeks aan vernielingen gepleegd. Hulpverleners van brandweer en politie werden bij aankomst door zeker 25 jongemannen met vuurwerk en stenen bekogeld. Tijdens het tumult werden enkele auto's in brand gestoken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`