Nederland

Jaarwisseling was door geweld voor veel hulpverleners verre van feestelijk

01 januari 2017 14:10 Aangepast: 02 januari 2017 14:37
Agenten werden bekogeld in de buurt van een plek waar een agent zwaargewond was geraakt bij een ongeluk. Beeld © Regio 15

De viering van Oud en Nieuw was niet voor iedereen een feestje. Agenten, brandweerlieden en andere hulpverleners kregen het op verschillende plekken in het land zwaar te verduren, omdat onruststokers hen bestookten met vuurwerk of stenen.

Op verschillende plaatsen, waaronder Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Amersfoort, Leiden, Vlissingen, Zaandam, Dodewaard en het Drentse Elim werden politiemensen en brandweerlieden bekogeld met vuurwerk.

ZIE OOK: Nieuwjaarsnacht 2017: de incidenten op een rij

'Sfeer Amsterdam goed'

Tijdens oud en nieuw heeft de politie in Amsterdam 32 mensen aangehouden, acht minder dan de vorige jaarwisseling. Er waren elf incidenten waarbij politie, brandweer en een verkeersregelaar werden bestookt met zwaar vuurwerk. 

De sfeer in de stad was over het algemeen goed, zegt de woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. Op straat was het vooral druk voor middernacht, met name rond het Scheepvaartmuseum waar het Nationale Aftelmoment werd gehouden, en op grote pleinen als de Dam en en Nieuwmarkt. Na middernacht werd het snel rustiger op straat.

De brandweer kwam 132 keer in actie. Er waren geen grote branden. Ambulances reden elf keer voor vuurwerkletsel.

'Nog steeds te veel autobranden in Utrecht'

Het aantal autobranden in Utrecht lag deze oudejaarsnacht lager dan vorig jaar. Het aantal daalde van 37 vorig jaar, tot 24. Ook werden er minder raddraaiers opgepakt. In totaal ging het om twintig arrestaties, tien minder dan vorig jaar. "Er waren weliswaar minder autobranden, het zijn er nog steeds veel. Het gemak waarmee de daders zoiets lijken te doen is onvoorstelbaar'', zegt burgemeester Jan van Zanen.

In een aantal gevallen kregen medewerkers van hulpdiensten zoals ambulancepersoneel te maken met geweld. De brandweer in Utrecht kwam in totaal 182 keer in actie, zeven keer minder dan het voorgaande jaar.

Geweld Den Haag

De jaarwisseling in de stad Den Haag is over het algemeen redelijk verlopen. Wel was er een aantal opvallende incidenten. Een agent is zeer zwaar gewond geraakt bij een ongeluk en vier andere agenten raakten gewond bij kleinere incidenten. Bij het ongeluk met de agent op het Kaapseplein is er korte tijd extra politie inzet geweest. Agenten werden door omstanders bekogeld. Ook was er een geweldsincident in een café aan de Hobbemastraat.

In de stad zijn er minder autobranden geweest dan andere jaren. Het aantal aanhoudingen lag met 61 iets hoger dan vorig jaar, toen waren het er 55.
 
Burgemeester Jozias van Aartsen over het verloop van de nacht: "Ondanks het feit dat de jaarwisseling over de hele linie in Den Haag redelijk is verlopen heb ik wel grote zorg. De ervaring leert dat er steeds vaker, extreem zwaar vuurwerk afgestoken wordt. Dat is een hele slechte ontwikkeling. De schade en het letsel dat hierdoor veroorzaakt wordt staat niet meer in verhouding tot het vermaak."

ZIE OOK: Vuurwerk zorgt voor smogalarm in steden

Drukte voor brandweer Rotterdam

De politie, brandweer en ambulancemedewerkers in de regio Rotterdam-Rijnmond hebben een drukke oudejaarsnacht achter de rug. De brandweer moest in totaal 421 keer uitrukken.

In dertig gevallen ging het om een autobrand en twaalf keer om een brand in een woning of bedrijfspand. Een brandweerman is naar het ziekenhuis gebracht nadat hij te veel rook had ingeademd bij een woningbrand in de Koolzaadstraat in Rotterdam. Er zijn geen meldingen bekend van geweld tegen hulpverleners.

De brandweer door heel Nederland heeft tijdens de jaarwisseling aanzienlijk minder meldingen binnengekregen dan vorig jaar. In totaal kwamen er 4024 meldingen binnen. Dat is 563 keer minder dan vorig jaar tijdens Oud en Nieuw.

 

`