Nederland

Nog minder studenten gaan op kamers door leenstelsel

02 januari 2017 03:26 Aangepast: 02 januari 2017 07:21
Beeld © ANP

Jongeren blijven langer thuis wonen en gaan later op kamers. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het CBS. De voornaamste oorzaak is het leenstelsel voor studenten, waardoor studeren een stuk duurder is geworden.

Het CBS heeft verhuiscijfers onderzocht in de maanden juli tot en met oktober, de periode waarin universiteiten en hogescholen tienduizenden nieuwe studenten verwelkomen.  

Vooral de 19-jarigen bleken honkvast. Het aantal verhuisde 19-jarigen daalde met 7 procent ten opzichte van 2015. Als er een correctie gedaan wordt door het aantal Syrische 19-jarige jongeren dat een huis kreeg in studentensteden ervan af te trekken, dan is er zelfs sprake van 10 procent.

Basisbeurs niet langer gift

Het is voor het tweede jaar op rij dat meer studenten kiezen om thuis te blijven wonen. De daling in het studiejaar 2014/2015 al in, toen het nieuwe studiefinancieringsstelsel werd ingevoerd, waardoor de basisbeurs niet langer een gift is, maar een lening. 

Voorzitter Jan Sinnige van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maakt zich zorgen over de cijfers. "Studentensteden mogen geen bolwerken van rijkeluiskindjes worden. Uit huis gaan moet voor elke student mogelijk zijn en niet voorbehouden blijven aan diegenen waarvan de ouders een dikke portemonnee hebben."

Meer op rtlnieuws.nl:
Emma (20) trekt maar weer in bij pa en ma: 'Huur onmogelijk op te hoesten'

`