Nederland

Zesurige werkdag gaat niet door: te duur

04 januari 2017 03:25 Aangepast: 04 januari 2017 06:03
Beeld © iStock

Een uurtje later beginnen met werken, en ook een uurtje eerder naar huis. Van een 40-urige werkweek naar een 30-urige werkweek dus. In Zweden zijn ze bezig met zo'n experiment. Maar de voordelen blijken niet op te wegen tegen de extra kosten.

Het experiment voor een zesurige werkdag begon twee jaar geleden in Göteborg, maar de voorlopige resultaten zijn niet positief.

Zo moesten er 17 extra personeelsleden worden aangenomen om de 68 verzorgers van één bejaardentehuis van de normale achturige werkdag naar een zesurige werkdag te laten gaan. Dat kostte 12 miljoen kronen (1,25 miljoen euro) extra.

Wel toonde het experiment aan dat de medewerkers zich gezonder voelden, dat er minder ziekteverzuim was en dat ook de patiënten beter verzorgd werden door de bejaardenverzorgers.

Nog beter

Het Göteborg-experiment is slechts een van de vele proeven die het Scandinavische land doet om de zo geroemde Zweedse verzorgingsstaat nóg beter te maken.

Het experiment werd door de hele wereld gevolgd, omdat Zweden als rolmodel wordt gezien als het gaat om arbeidsvoorwaarden.

Reageren op ons artikel? Ga dan naar onze facebookpagina.

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom de zesurige werkdag helemaal geen gek idee is

`