Nederland

Wanhoopskreet politie na gewelddadige jaarwisseling: er moet nu iets gebeuren

05 januari 2017 03:30 Aangepast: 05 januari 2017 08:31
Agenten werden bekogeld in de buurt van een plek waar een agent zwaargewond was geraakt bij een ongeluk. Beeld © Regio 5

De politie kan het niet meer aan. Over het hele jaar gezien is er bij de politie een groot tekort aan mensen. Agenten voelen zich overvraagd, blijkt uit een enquête van politievakbond ACP.

Afgelopen jaarwisseling hadden politiemensen het zwaar te verduren, ze werden bestookt door onruststokers met vuurwerk of stenen. Het aantal geweldsincidenten tegen agenten was hoger dan een jaar eerder. Volgens de politie is de oud- en nieuwviering een uit de hand gelopen feest geworden.

Er zijn meer politiemensen nodig om het tij te keren, maar die zijn er op dit moment niet. Een blijvend probleem, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp tegen RTL Nieuws. "Als je in het loop van het jaar ziet, zoals afgelopen jaar, dat we te maken hebben met enorme migratiestromen, met terreurdreiging, allerlei evenementen waar veel capaciteit van de politie heen gaat, dan moet je niet raar opkijken dat eind van het jaar het op is." 

'Bezetting totaal uitgekleed'

Uit een enquête van politievakbond ACP, ingevuld door 1700 agenten, blijkt dat velen al zó veel extra uren hebben gewerkt, dat ze met oud en nieuw niet meer kunnen worden ingezet. "De bezetting was totaal uitgekleed. We waren met één in plaats van twee groepen en er was geen bijstand", is één van de reacties op de enquête.

Volgens Van de Kamp moeten in de politiek keuzes gemaakt worden om dat capaciteitsprobleem op te lossen. Gebeurt dat niet, dan moet de politie zelf keuzes gaan maken. "Je kan bijvoorbeeld zeggen: we doen bepaalde evenementen niet meer." Want politiek én openbaar bestuur overvragen de organisatie structureel, stelt hij.

Hogere boetes

De agenten komen met meer ideeën om het geweld tijdens oud en nieuw aan te pakken. Jongeren op school zouden in een voorlichting geconfronteerd moeten worden met de gevolgen van geweld, zo schrijven agenten. Voor het gooien van vuurwerk naar hulpverleners zouden hogere boetes moeten komen. Daders moeten die boetes direct betalen. "En als ze zelf niet kunnen betalen, dan de ouders maar", zegt ACP-voorzitter Van de Kamp.

Ook moet het afgelopen zijn met het zware vuurwerk. Volgens Van de Kamp zijn dat 'eigenlijk bijna explosieven'. "Breng dat onder de wet wapens en munitie, dat geeft een hogere strafmogelijkheid en meer bevoegdheden bij de politie."

De politiek moet dus maatregelen nemen, vindt de politie. Al blijkt uit de reacties op de enquête dat agenten daar maar weinig vertrouwen in hebben. "Er wordt veel gepraat, maar er zijn weinig daden."

Reageren op ons artikel? Ga dan naar onze facebookpagina.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore