Nederland

Kamermeerderheid: politie heeft meer agenten nodig

05 januari 2017 13:57 Aangepast: 05 januari 2017 15:27
Archieffoto. Beeld © ANP

Een kamermeerderheid vindt dat er meer mensen en middelen moeten komen bij de politie. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws naar aanleiding van een enquête van de politievakbond ACP.

Uit de enquête, ingevuld door 1700 politie-medewerkers en afgenomen na de nieuwjaarsnacht, blijkt dat agenten al zó veel extra uren hebben gewerkt, dat ze met oud en nieuw niet meer konden worden ingezet. 

Bodycams

"Er moeten meer mensen en middelen komen. Geweld tegen de politie is onacceptabel. Er zijn nog steeds geen bodycams waarmee agenten kunnen laten zien wat ze meemaken en telefoons van de politie hebben vaak onvoldoende bereik. Het gaat helemaal niet goed", zegt Madeleine van Toorenburg van het CDA.

ZIE OOK: Jaarwisseling was door geweld voor veel hulpverleners verre van feestelijk

Ook de VVD wil meer mensen en middelen. Dat geld is er nu niet, maar dat moet dan na de verkiezingen geregeld worden. De politie komt in de enquête met een aantal suggesties. "Een aantal moeten we overnemen. Bijvoorbeeld zwaar vuurwerk onder de wapenwet brengen, zodat de straffen zwaarder worden", zegt VVD'er Ockje Tellegen. "Er is sprake van normloosheid. Dat los je niet met een toverstokje op."

SP'er Ronald van Raak is niet verbaasd dat het vertrouwen van de politie in de politiek volledig weg is. "Dat komt doordat de ene na de andere minister roept dat hij begaan is met de politiemensen, maar in de praktijk niks doet." Hij wil dat er snel iets verandert aan de beperkte capaciteit. 

'Neem nu extra mensen aan'

Volgens Lilian Helder van de PVV moet er nu begonnen worden met het aannemen van extra mensen. "Middelen kun je snel oplossen door lange wapenstokken, bodycams en tasers te geven. Het aannemen van extra mensen kost tijd. Die moeten wel goed opgeleid worden, anders heb je er meer last dan voordeel van."

Een woordvoerder van minister Van der Steur laat weten dat 'alle genoemde ideeën serieus worden bestudeerd'. "Minister, politie, vakbonden en burgemeester trekken al tijden samen op in aanpak geweld tegen agenten. Er is al veel gebeurd en toch is er nog steeds te veel geweld tegen agenten." 

`