Nederland

Irma trekt spoor van verwoesting: doden en ravage Sint-Maarten

07 september 2017 04:19 Aangepast: 13 november 2017 20:42
De ravage op Sint Maarten. Beeld © RTL Nieuws

Orkaan Irma heeft een spoor van vernielingen achtergelaten op de Caribische eilanden. Op twee Franse eilanden en Barbados zijn minstens vier doden gevallen. Op het eiland Sint-Maarten is sprake van een enorme ravage. Op Saba en Sint Eustatius is de situatie minder ernstig dan verwacht.

Dat zegt commandant Andre van der Kamp na een helikoptervlucht over de eilanden. "Veel omgewaaide bomen, huizen zonder daken en plezierboten op het land is het beeld. In de haven van Sint-Maarten liggen de containers over het terrein verspreid", schrijft het ministerie van Defensie in een persbericht.

Doden en gewonden

De gouverneur van Saba laat weten dat er op dat eiland geen slachtoffers zijn gevallen als gevolg van orkaan Irma. Er zijn tot nu toe ook geen meldingen van doden of gewonden op Sint-Maarten en Eustatius.  Dat laatste kan nog veranderen, omdat de verbinding met het eiland moeizaam verloopt. 

'Alles is kapot'

Thumbnail

 

Koen (20) uit Voorhout is op Sint-Maarten. Kort nadat orkaan Irma over Sint-Maarten was geraasd, ging hij naar buiten om de schade te bekijken. "Het is een grote ravage. Overal ligt zand, alles is kapot."

 

Lees hier het hele interview met Koen: 

Ravage op Sint Maarten: 'Auto's liggen op een hoopje, boten op de kant gewaaid'

 

Op andere eilanden zijn tenminste vier mensen om het leven gekomen. Op Barbuda viel één dode. Door Irma zijn ook twee mensen omgekomen op de Franse Caribische eilanden Saint-Barthélemy en Saint-Martin (het Franse deel van Sint-Maarten). Op Barbados heeft Irma het leven van een surfer geëist. 

Ravage

Orkaan Irma raasde gisteren over het Caribisch gebied, en zorgde voor een enorme ravage op onder andere Sint Maarten. Daken zijn van huizen gewaaid en delen van de eilanden staan onder water. 

Volgens het Rode Kruis is een grote communicatiemast in de haven van Sint-Maarten omgevallen, waardoor er nauwelijks communicatie mogelijk is en het moeilijk is een goed beeld te krijgen van de omvang van de schade. Ook zijn de haven en de luchthaven zwaar getroffen en liggen de schepen in de straten.

Geen contact met familie

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) vertelde gisteravond in Pauw dat Sint-Maarten nauwelijks bereikbaar is en daardoor vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Hij herhaalde verder dat er veel schade is, ook aan belangrijke toegangspunten.

Opvangcentra overvol

Omdat het zo lastig was contact te krijgen, zaten veel familieleden lang in spanning over het lot van hun dierbaren, die op Sint Maarten waren toen Irma over het eiland raasde. Zo ook Chelsea. Zij kon lange tijd geen contact krijgen met haar vader, moeder en broer. Pas vannacht lukte dat alsnog en hoorde ze dat al haar familieleden veilig zijn.

De opvangcentra van het Rode Kruis op de Bovenwindse eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius zitten overvol met mensen die moesten vluchten voor de orkaan. Exacte aantallen kan de hulporganisatie nog niet geven, omdat de communicatieverbindingen zo slecht waren.

Defensie schiet te hulp

Nederland heeft twee marineschepen en minstens honderd mariniers en specialisten van de genie naar de Bovenwindse Eilanden gestuurd. In eerste instantie om de schuilplaatsen van de bewoners te beveiligen, maar nu de storm in kracht is afgenomen, helpen ze bij het in kaart brengen van de schade. Ze maakten onderstaande beelden vanuit een helikopter:

Ook proberen ze hulpgoederen naar de eilanden te brengen, maar dat lukt nog niet omdat de havens van Saba en Sint Eustatius nog niet toegankelijk zijn.

 

Vandaag komen de ministers die het meest betrokken zijn bij de hulpverlening op de door de orkaan Irma getroffen eilanden om 10 uur bijeen voor crisisberaad.

Rode Kruis opent giro 5125

Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 5125 voor hulpverlening in het Caribisch gebied na de verwoestende orkaan Irma. Snelle hulp is van levensbelang, aldus de hulporganisatie. Volgens een eerste schatting loop de schade in de vele miljoenen.

Het Rode Kruis is op Sint-Maarten begonnen met het uitdelen van dekens en dekzeilen onder de bevolking. Er wordt nog veel regen verwacht. De hulporganisatie vreest dat dit kan leiden tot modderstromen die voor 'extra complicaties' kunnen zorgen.

 

300 kilometer per uur

Irma is een orkaan van de zwaarste categorie 5 en haalde windsnelheden tot 300 kilometer per uur. De orkaan bereikt naar verwachting zaterdag en zondag de Amerikaanse staat Florida.

Bekijk hieronder een overzicht van de ergste orkanen van de afgelopen 20 jaar:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore