Nederland

'Amsterdamse arrogantie' verklaard: 'Hoofdstad geeft status en maakt trots'

11 september 2017 16:09 Aangepast: 11 september 2017 16:21
Beeld © iStock

Durf maar tegen een Amsterdammer te zeggen dat je verhuist, en dat je de hoofdstad gaat verlaten. 'Waarom zou je dat doen?', 'Zoek je de burgerlijkheid op?', krijg je dan te horen. Typisch Amsterdamse arrogantie, zullen mensen buiten de Randstad denken. Zijn ze echt arrogant?

De 28-jarige Sander verhuisde na zijn studie naar Amsterdam en werkt in de techsector. Hij verhuist binnenkort naar Maarssen. "We moeten uit ons huis in Amsterdam. Omdat mijn vriendin en ik allebei in Utrecht hebben gestudeerd, wilden we daar in de buurt wonen. Maar ook in Utrecht zijn huizen duur, dus weken we in onze zoektocht uit naar dorpjes om Utrecht heen. Uiteindelijk vonden we een huis in Maarssen."

Veel inleveren

Niet al zijn vrienden vinden dat een logische keuze. "'Wat moet je in Maarssen?', 'Daar wonen mijn schoonouders!', 'Het is daar toch heel saai en lelijk?'. Dat waren de reacties die ik kreeg. Terwijl het mij heerlijk lijkt om er te wonen. Het is er rustig, er is veel groen, je hebt geen schreeuwende Airbnb'ers, het is betaalbaar, en het is ook nog eens dicht bij Utrecht."

Dat Amsterdammers zo reageren op een stadsgenoot die hen verlaat, is wel logisch, zegt hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange. "Mensen moeten veel inleveren om in Amsterdam te wonen. Woningen zijn nauwelijks te vinden, en vaak kost een een postzegelappartementje al een fortuin. Dat kunnen ze voor zichzelf en voor anderen rechtvaardigen door hun beeld van de stad nog positiever af te schilderen dan het al is."

Amsterdam groeit

Amsterdam is populair en blijft groeien. Tussen 2011 en 2015 verhuisden er 175.000 Nederlanders naar Amsterdam. 165.000 mensen verhuisden vanuit Amsterdam naar andere plekken in Nederlands. Wie kijkt naar de absolute groei, dus inclusief mensen die vanuit het buitenland naar Amsterdam verhuizen, ziet dat de stad met 11.000 mensen per jaar groeit. De verwachting is niet dat die groei snel stopt.

Bevestiging van buitenaf

Een Amsterdammer kan zich goed voorstellen dat anderen in 'zijn' mooie stad willen wonen. "Daarnaast bevestigen mensen die van buiten naar Amsterdam komen dat het een geweldige stad is. Iedereen wil er blijkbaar zijn. Dat maakt het een fijn onderwerp om over te praten, al die mensen die naar Amsterdam komen bevestigen hun gunstige beeld van de stad en rechtvaardigen hun keuzes", zegt Van Lange.

Ze zullen daarom snel de negatieve punten benadrukken als iemand vertrekt. "Iemand heeft kennelijk een andere mening. Dat kan soms lastig zijn, want daardoor voel je je gedwongen om ook over je eigen keuzes na te denken. Misschien zien ze ook wel hun eigen toekomst voor zich. Nu houden ze er nog van om tot 's avonds laat in de kroeg te hangen, maar wie weet wonen ze in de toekomst ook wel in een rijtjeswoning in Nieuw-Vennep. Dat kan een confronterende gedachte zijn."

Status en trots

Bij hoofdsteden zie je vaker dat mensen er status en trots aan ontlenen, zegt Van Lange. "In steden als Rome, Londen en Parijs, maar ook Amsterdam, wonen veel ambitieuze mensen. In de hoofdstad is veel activiteit geconcentreerd. In Amsterdam zitten de meeste media, je hebt er de Zuidas, er zitten universiteiten, het is echt een intellectueel en cultureel centrum. Daar ontlenen mensen meer trots aan dan bij andere steden."

Maar de Amsterdammer wil, hoe hard hij ook van de daken schreeuwt dat het binnen de A10 geweldig is, die omgeving liever niet met veel anderen delen. "De drukte in de stad neemt toe, en daar klagen Amsterdammers veel over. Grappig genoeg hebben ze dan geen kritiek op zichzelf, terwijl zij ook vaak van buiten de stad komen. Wel hebben ze kritiek op de mensen die een smet op hun stad werpen." 

Meer sympathie

Toch blijft de hoofdstedelijke niet altijd zo. "Als ze eenmaal zien hoe hun vrienden buiten de stad leven, met meer ruimte, een tuin, rust, en voor een stuk minder geld, dan krijgen ze vaak wat meer sympathie voor die beslissing. Wie weet gaan ze dan zelf ook op zoek naar zo'n huis."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore