Nederland

Discussie over 'te echte' rechtbanktekening Petra Urban: 'Ik vond het wel vermakelijk'

06 september 2017 15:44 Aangepast: 13 november 2017 20:33
Beeld © Bright

In de rechtbank mag niet gefotografeerd worden. Alleen een rechtbanktekenaar mag verdachten tekenen. Maar wat nu als de tekeningen zo goed zijn dat het foto's lijken? Die discussie werd vandaag aangezwengeld in de Rotterdamse rechtbank.

Advocaat Paul Verweijen vroeg bij de aanvang van de rechtszaak, waarin vijf mannen terechtstonden voor rellen na afloop van een wedstrijd van Feyenoord, of de tekenaar uit de zaal mocht. Zijn cliënt, van wie zijn werkgever niet weet dat hij terechtstaat, had heel veel bezwaar om in beeld te komen.

"Opeens stond hij op", vertelt tekenaar Petra Urban aan RTL Nieuws. "Hij wilde toch even van tevoren kenbaar maken dat wat ik daar tekende, dat dat toch bijna fotografisch was." En foto's mogen niet, maar tekeningen wel. De vraag is: wat als tekeningen net foto's zijn?

'Groot compliment'

"Eigenlijk is het een groot compliment voor tekenaar Petra Urban, haar tekeningen zijn namelijk te goed", zei de advocaat, die overigens als zijn Twitter-foto een tekening van Urban gebruikt.

De officier van justitie verdedigde de tekeningen van Petra. De rechter verwees naar de persrichtlijn. De tekenaar mocht blijven. "Persvrijheid is een groot goed. De rechtbank kan moeilijk bepalen dat er alleen slechte tekeningen gemaakt mogen worden."

Vermakelijk

Petra maakte zich geen enkele zorgen, vertelt ze. "Ik vond het wel vermakelijk. Een rechter kan een tekenaar moeilijk vragen om minder goed te tekenen."

Dat er bezwaar wordt ingediend tegen een tekenaar komt niet vaak voor. Wel hoort Petra weleens dat ze niet mag tekenen, bijvoorbeeld als een verdachte bedreigd wordt. Dat hoort ze dan ruim van tevoren.

Met de rug

Het was de verdachte vandaag wel toegestaan om met zijn rug naar de tekenaar te gaan zitten, zei de rechter. De man zat daarna de hele zitting met zijn rug naar haar toe en hield de hand voor zijn gezicht. Hij komt er in de tekening van Petra, morgen in het AD, goed vanaf, laat ze weten.

De discussie heeft haar overigens op geen enkele manier beïnvloed, vertelt ze. Ze blijft verdachten zo echt mogelijk tekenen. Niet 'cartoonesk' dus, zoals sommige andere rechtbanktekenaars. "Het is niet mijn werk daar een Picasso te zitten maken."

Thumbnail

Voor RTL Nieuws maakte Petra Urban in februari vorig jaar deze tekening van de verdachte van de moord op oma Toni.

Petra maakt haar tekeningen op een iPad. De redactie van RTL Z Bright interviewde haar vorig jaar daarover: 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`