Nederland

Verkoop suikerhoudende frisdrank op middelbare scholen stopt

06 september 2017 06:00 Aangepast: 13 november 2017 20:18
Archieffoto. Beeld © AFP

Een lekker blikje cola halen in de pauze is binnenkort verleden tijd. De Nederlandse frisdrankproducenten stoppen uiterlijk eind 2018 met de verkoop van suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen. De lightvarianten blijven wel gewoon te koop.

 "We willen jongeren helpen bij het maken van een gezondere keuze", zegt Raymond Gianotten, directeur van de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen tegen RTL Nieuws.

'Zo snel mogelijk'

Als het aan de producenten ligt, kunnen scholieren na 2018 alleen nog maar frisdrank zonder, of met heel weinig calorieën kopen op middelbare scholen. "Er loopt nog een aantal contracten, maar wat ons betreft gaat dit zo snel mogelijk in."

Zie ook:​ Betutteling? 'Nee, regels over frisdrank helpen ouders bij bescherming kind'

De lightvarianten blijven wel gewoon te koop. Op de vraag of die zoveel beter zijn antwoordt Gianotten: "Daar is niets mis mee. Ze bevatten geen suiker, en nauwelijks calorieën. Je kunt ze prima drinken, zonder dat je te veel calorieën binnenkrijgt."

Wat is 'light'?

Je mag een product het stempel 'light' meegeven als er minimaal 30 procent minder energie (kcal), vet of suiker in het product zit, vergeleken met het gewone product. Op de verpakking moet staan of het om energie, vet of suiker gaat. Bij zoete lightproducten, zoals lightfrisdranken, is een deel van de suiker vervangen door zoetstoffen. Deze zoetstoffen zijn onderzocht door de Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) en veilig bevonden.

Een lightproduct kan een goed en gezond alternatief zijn voor een gewoon product. Bijvoorbeeld een zuivelproduct waarin 30 procent minder vet zit en waaraan geen suikers zijn toegevoegd. Maar let op, light betekent niet altijd minder calorieën. In vetrijke lightproducten zoals lightchips, wordt het vet bijvoorbeeld vervangen door koolhydraten en eiwitten die ook energie bevatten. 

Bron: Voedingscentrum

Het aantal frisdrankautomaten op scholen daalt mondjesmaat, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM uit 2016. In de automaten die er nog staan, was vorig jaar al enige verbetering zichtbaar volgens het volksgezondheidsinstituut. Zo hebben veel scholen nu al minder schadelijke dranken opgenomen in hun automaten. 

Maakt frisdrank dik?

Volgens voedingshoogleraar Martijn Katan bestaat het definitieve bewijs dat frisdrank en sappen dik maken nog niet zo lang. Dat vertelde hij in een eerder interview. "Daarvoor deden we onderzoek onder twee groepen van ieder 320 kinderen. De ene groep kreeg iedere dag een blikje suikerhoudende limonade, de andere groep kreeg een blikje limonade zonder suiker. Na anderhalf jaar was de groep die suikervrije limonade dronk een kilo minder aangekomen dan de andere groep."

Nederlandse basisschoolkinderen drinken per dag een halve tot driekwart liter sap of frisdrank, zegt Katan. "Als je de inname zou halveren, zou dat twee kilogram minder lichaamsgewicht opleveren. En dat zou prima kunnen, hoor. Er zit niets waardevols in frisdrank of sap waar de kinderen niet zonder kunnen." 

Sprite

Eerder kondigde Sprite al aan om geen suiker meer toe te voegen aan hun frisdrank. Bekijk hieronder de reportage:

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`