Nederland

Patiënt getaserd in isoleercel: 'onmenselijke behandeling', zegt Amnesty International

05 september 2017 16:12 Aangepast: 13 november 2017 20:10
De instelling in Capelle aan den IJssel waar het incident op 17 juli gebeurde. Beeld © Street View

Een 27-jarige patiënt van een psychiatrische instelling in Capelle aan den IJssel is onlangs in een isoleercel herhaaldelijk getaserd door een politieagent. Amnesty International noemt het 'onmenselijke behandeling'.

De moeder van de patiënt heeft een klacht ingediend bij de politie én bij de instelling, Bavo Europoort. Het incident deed zich voor op 17 juli, meldt het tv-programma EenVandaag.

De patiënt, Vincent, was agressief en het personeel kreeg hem niet onder controle. Met hulp van de politie werd hij in een separeercel gezet, waar hij gedwongen medicatie kreeg. Toen dat niet hielp, werd de politie opnieuw gebeld. Een taserspecialist zette zijn stroomstootwapen vervolgens drie of vier keer op rug en benen van Vincent.

Schending mensenrechten

Daarbij zijn drie grenzen overschreden, zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International tegen EenVandaag. "De persoon was in een separeercel, dus al onder controle. De taser is direct op de huid gezet, en de taser is herhaaldelijk gebruikt." Een schending van de mensenrechten, zegt de organisatie.

De moeder van Vincent is boos. "In een separeer, bij iemand die nergens naartoe kan, die niets bij zich heeft en gewoon naakt is: ik denk niet dat het nodig is zo iemand te taseren." Vincent heeft er geen blijvende lichamelijke klachten aan overgehouden, zegt ze, maar ze is bang voor de psychische gevolgen.

'Gevaar voor zichzelf'

De Regionale Eenheid Rotterdam van de politie laat weten dat Vincent 'een gevaar voor zichzelf, het personeel en de agenten' was. "Met schilden kregen de agenten de man niet in bedwang. Inzet van het stroomstootwapen waarborgde de veiligheid van iedereen." Daarna kreeg Vincent opnieuw medicijnen toegediend.

De zorgorganisatie waar de instelling Bavo Europoort onder valt, Parnassia, zegt dat de politie verantwoordelijk was vanaf het moment dat die ter plaatse de regie overnam. Maar EenVandaag zegt een intern document te hebben ingezien waarin staat dat de leiding van de instelling zich bij de politie heeft beklaagd over het gebruik van een taser.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore