Ga naar de inhoud
Nederland

'Nederlandse moskeeën kregen miljoenen van Koeweit'

In 2016 deed de politie een inval in de Utrechtse Al Fitrah-moskee omdat het Openbaar Ministerie witwassen vermoedde. Beeld © ANP

Koeweitse liefdadigheidsinstellingen hebben de afgelopen jaren zeker 10 miljoen euro gedoneerd aan islamitische instellingen in Nederland.

Dat schrijft NRC Next, dat inzage heeft gehad in een vertrouwelijk overzicht van Koeweitse giften dat de Golfstaat heeft gedeeld met het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Utrechtse moskee Al Fitrah

Het gaat om achttien islamitische organisaties, waaronder de omstreden Utrechtse moskee Al Fitrah. Opmerkelijk, want die verzekerde vorig jaar nog dat zij geen financiële banden heeft met Koeweit.

Maar uit het overzicht blijkt dat in 2012 een nieuw moskeegebouw van Al Fitrah is gefinancierd met geld van de Revival of Islamic Heritage Society, een Koeweitse organisatie die op de terrorismelijst van de VS staat.

Onderzoek door opsporingsdiensten

De Tweede Kamer is in juli op de hoogte gesteld van de vertrouwelijke informatie over de bedragen uit Koeweit, die werden gedoneerd tussen 2007 en 2015. Diverse opsporingsdiensten zijn nu bezig met onderzoek naar de geldstromen, aldus NRC Next.

Koeweit is de eerste Golfstaat die Nederland zicht geeft in de financieringsstromen naar ons land, en dat ook staaft met namen van de ontvangende organisaties.

Meer op rtlnieuws.nl: