Nederland

Experiment met 'spitsrechten' om files tegen te gaan

04 september 2017 18:19 Aangepast: 13 november 2017 19:49
Drukte op de weg. Beeld © ANP

Kan het aantal files worden teruggebracht door automobilisten financieel te belonen als ze de spits mijden? Verkeerseconoom Erik Verhoef van de Vrije Universiteit (VU) denkt van wel. Hij begint deze maand een onderzoek naar verhandelbare spitsrechten.

Verhoef wil automobilisten die meer dan vier keer per week in de spits rijden, laten betalen voor hun vijfde rit. Automobilisten die minder dan vier keer gebruik maken van de spits, kunnen hun spitsrechten verkopen.

Schaarste

"Het is een soort kruising tussen een beloningssysteem voor spitsmijders en rekeningrijden", zegt Verhoef. "Het idee is dat je schaarste creëert door minder spitsrechten uit te geven dan er automobilisten rijden op een bepaald traject. Daardoor kun je kunstmatig de drukte laten afnemen."

"We hebben de afgelopen decennia gezien dat extra wegen aanleggen niet de enige oplossing is. Dat helpt misschien op korte termijn, maar dat is niet genoeg", zegt Verhoef. "We moeten ook zorgen dat mensen hun gedrag aanpassen. Het is een combinatie van die twee factoren."

Proef

De proef maakt deel uit van een onderzoek dat Verhoef doet voor de VU. Het gaat om een proef van vier jaar. In de loop van 2018 gaan de eerste automobilisten met spitsrechten handelen.

Video: Files oplossen doe je zelf, gewoon achter het stuur

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`