Ruwaard van Putten failliet

'Geen geld voor onderzoek misstanden Ruwaard'

28 juni 2013 16:22 Aangepast: 28 juni 2013 16:27

Het is onzeker of het grote onderzoek naar de misstanden in het inmiddels failliete Ruwaard van Putten Ziekenhuis door kan gaan. Er is geen geld, blijkt uit een bericht van de curatoren.

Het is onzeker of het grote onderzoek naar de misstanden in het inmiddels failliete Ruwaard van Putten Ziekenhuis door kan gaan. Er is geen geld, blijkt uit een bericht van de curatoren.

De commissie-Danner onderzoekt alle patiëntendossiers van 800 sterfgevallen in het ziekenhuis in Spijkenisse over de periode 2010 tot en met 2012. Dit onderzoek is ingesteld nadat er eind vorig jaar ernstige misstanden aan het licht kwamen, onder meer op de afdeling cardiologie. Onlangs bleek dat in 2010 en 2011 het ziekenhuis te kampen had met de hoogste gewogen sterftecijfers van alle Nederlandse ziekenhuizen. Ook ontdekte onze researchredactie dat er jarenlang misstanden in het ziekenhuis konden voortduren.

Geen geld

Het onderzoek van de commissie-Danner kan niet worden betaald uit de failliete boedel, melden de curatoren. De directie van het Maasstad Ziekenhuis, dat met twee andere ziekenhuizen een doorstart wil maken met het Ruwaard, gaat in gesprek met onderzoeksvoorzitter Danner. Het is echter nog onduidelijk of de overnemende partijen geld beschikbaar stellen. Een woordvoerster zegt daarover nog geen uitsluitsel te kunnen geven.

Voor de nabestaanden van mogelijk gedupeerde patiënten is er ook een Nabestaandencommissie in het leven geroepen. Ook daarvoor is volgens de curatoren vanuit de failliete boedel geen financiering mogelijk. Volgens het Maasstad Ziekenhuis gaan deze gesprekken met mogelijk gedupeerden voorlopig wel gewoon door.

De claims van patiënten tegen het ziekenhuis kunnen volgens de curatoren wel doorgang vinden. Doordat het ziekenhuis tot het faillissement premies voor de aansprakelijkheidsverzekering heeft betaald, kunnen in te toekomst toegewezen claims direct aan de gedupeerden worden uitbetaald.De zorg voor patiënten gaat op dit moment gewoon door in het ziekenhuis.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore