Nederland

Experts kritisch op chemiebedrijf Chemours: 'Uitstoot van GenX kan nog minder'

05 september 2017 20:03 Aangepast: 13 november 2017 19:47
Exterieur van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Beeld © ANP

Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht heeft een manier gevonden om giftig afvalwater beter te filteren, maar experts zijn kritisch. "Technisch gezien kan er meer", zegt Annemarie van Wezel van onderzoeksinstituut KWR.

Chemours ligt onder een vergrootglas sinds bekend werd dat het een mogelijk kankerverwekkende stof op het oppervlaktewater heeft geloosd. Het bedrijf heeft geen vergunning om chemische stoffen op het oppervlaktewater te lozen, maar beweert dat regenwater de boosdoener is.

Nieuw filtersysteem

Chemours doet ook lozingen via het riool. Bij die manier van lozingen zijn geen overtredingen geconstateerd. Bovendien experimenteert Chemours met een nieuw filtersysteem. Daarmee zou de GenX die geloosd wordt nog veel verder worden teruggebracht. "Hartstikke mooi dat ze nu 75 procent terugdringen", zegt Van Wezel. "Dat laat ook zien dat het in korte tijd kan. Technisch gezien kan er meer. Met membranen kan Chemours meer verwijderen dan men tot nu toe doet."

Rijkswaterstaat doet onderzoek naar het gedumpte afvalwater op het oppervlaktewater. Dat richt zich onder meer op gewassen in de buurt van Chemours. Overigens bestaat er volgens eerder onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geen gevaar voor het drinkwater. De aangetroffen concentraties blijven zo laag dat mensen er geen gezondheidsschade door oplopen.

Kankerverwekkende stof

Chemours, voorheen DuPont, stootte jarenlang grote hoeveelheden van de kankerverwekkende stof PFOA uit. Volgens het RIVM werden 'grenswaarden langdurig overschreden'. Dat heeft vermoedelijk geleid tot gezondheidsschade voor medewerkers en omwonenden. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt echter nog. Onderzoeken zijn nog niet afgerond.

Uiterlijk aan het einde van de maand wordt er meer duidelijk over het onderzoek door Rijkswaterstaat.

Meer op rtlnieuws.nl:
Slachtoffers Dupont-fabriek in de kou na rapport Arbeidsinspectie

`