Nederland

Ex-pestkop Chesney: 'Je denkt niet aan de gevoelens van een ander, je bent met jezelf bezig'

11 januari 2017 17:42 Aangepast: 11 januari 2017 17:48
Chesney: 'Ik was niet zo'n lieverdje.' Beeld © RTL Nieuws

Hoe komt het dat de ene scholier de andere het leven onmogelijk maakt door hem (of haar) zo erg te pesten, dat er vrijwel geen uitweg meer lijkt te bestaan? Chesney was op de middelbare school een pestkop. Voor haar, zegt ze, was pesten 'een manier van overleven'.

"Ik deed het om erbij te horen", zegt Chesney. "Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je op een school zit waar je voor je gevoel de enige bent met een kleurtje. De enige die niet zo grappig is, iemand die zich niet zo makkelijk thuis voelt in de groep." Ze zag dat klasgenoten ineens wél om haar moesten lachen als ze een grapje maakte over iemand anders. "En als de rest dan heel vrolijk reageert, ga je door."

Pesten is doorgaan met plagen

Zelf zag ze het vooral als plagen. "Het ging weleens te ver. Maar ik kan me voorstellen dat het als pesten werd ervaren door iemand die het slachtoffer was." Hoe ze dat deed? "Vervelende dingen zeggen over iemands uiterlijk, bijvoorbeeld. En dan daarmee doorgaan."

Toch voelt Chesney het onderscheid tussen plagen en pesten haarfijn aan. "Plagen is dat degene die gepest wordt ook meelacht en het leuk vindt. Maar op een gegeven moment kom je erachter dat die het helemaal niet leuk vindt, ook al lacht ie mee. En dan moet je stoppen. Als je dan doorgaat, wordt het pesten. En ik ging door."

De zwakste schakel

Ze pestte zelfs iemand die epilepsie had. "Dat ging me dan niet om die epilepsie. Het gaat erom dat iemand anders de zwakste schakel is. Ik dacht: hoe zorg ik ervoor dat ik zelf niet de zwakste schakel ben?"

Ze deed het om erbij te horen. "Het had te maken met een gebrek aan eigenwaarde. Maar het probleem ligt niet alleen bij degene die pest. De meelopers en degene die gepest wordt, zijn er óók onderdeel van."

ZIE OOK: Je kind slachtoffer van cyberpesten? Dit kun je doen

Dat is iets waar scholieren op zouden moeten worden aangesproken, denkt Chesney. "Zodra dat aangekaart wordt, vermindert de problematiek." Bij haar ging de knop in één keer om. "Ik realiseerde me: waar ben ik mee bezig?"

Ze probeerde zich te verplaatsen in het meisje dat door haar werd gepest. "Hoe zou ik me voelen als de hele klas zich tegen me zou keren? Dat raakte me zó, dat ik dacht: ik doe het niet meer. Ik weet niet of ik me even naar voelde als zij, maar ik dacht ook: als ik me naar voel, dan klopt er iets niet."

'Ik heb ervan geleerd'

Of ze spijt heeft, kan ze eigenlijk niet goed zeggen. "Het was niet leuk, wat ik gedaan heb. Maar ik heb ervan geleerd. Ik hoop dat de mensen die door mij niet goed in hun vel kwamen te zitten, eroverheen zijn."

Pestkop wil populair zijn

Door zijn gedrag probeert de pestkop op te klimmen in de hiërarchie van zijn groep, zegt Mitch van Geel, onderzoeker aan de Universiteit Leiden. "De ene pester is de andere niet, maar veel pesters vinden het belangrijk om cool te worden gevonden. Ze willen populair zijn onder klasgenoten en ze gebruiken pesten daarbij als middel. Klasgenoten vinden dat leuk en zo klimt de pester binnen de groep omhoog."

Een pestkop heeft niet per se een slecht beeld van zichzelf, zegt Van Geel. "Ze hebben een even goed zelfbeeld als andere kinderen. Ze hebben ook door wat in andere kinderen omgaat." Wel zijn ze 'minder empathisch' dan andere kinderen, zegt Van Geel. Ze kunnen zich niet goed verplaatsen in een ander.

Wat je ertegen kunt doen? "Een intensieve aanpak helpt", zegt Van Geel. "Erbovenop zitten. Niet af en toe erover praten, maar elke keer optreden tegen pestgedrag. Zorgen dat meelopers niet lachen om grapjes van andere kinderen." Klasgenoten kunnen helpen het slachtoffer te verdedigen tegen de pester, zegt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore