Nederland

Kinderen krijgen vaker verkeersongeluk

02 september 2017 08:42 Aangepast: 13 november 2017 19:13
Overbelaste wegen zouden de oorzaak zijn van de toenemende ongelukken. Beeld © ANP

Scholieren zijn vaker betrokken bij een verkeersongeluk dan vier jaar geleden. Het aantal ongelukken met kinderen is met 18 procent gestegen, blijkt uit cijfers van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ict-bureau VIA.

In het eerste half jaar van 2017 kregen bijna 3100 kinderen van 4 tot 18 jaar een ongeluk. In 2014 waren dat er in dezelfde periode nog 2600. Politie en verzekeraars spreken van een 'zeer zorgelijke trend'.

Overbelasting wegen

De belangrijkste oorzaak voor de toename is de 'overbelasting van wegen en fietspaden, zegt Egbert-Jan van Hasselt, projectmanager infrastructuur bij de politie, tegen het AD. Dat komt volgens hem onder andere doordat 'massa's leerlingen' tegelijk naar school vertrekken. Ook is het aantal brom- en snorfietsen onder jongeren enorm toegenomen.

Van begin 2014 tot eind augustus 2017 waren meer dan 20.000 kinderen tussen de 4 en 18 jaar betrokken bij ongevallen. 9500 van hen worden ook gezien als verkeersslachtoffer: 99 procent raakte gewond, 1 procent overleed. Het aantal gewonden is wel afgenomen. 

Vooral in eigen gemeente

Twee derde van de ongelukken gebeurt op wegen waar de maximale snelheid 50 is. Bijna de helft van die wegen heeft geen apart fietspad. Iets waar Van Hasselt wel voor pleit: "Auto's en fietsen moeten op 50 kilometerwegen veel vaker van elkaar gescheiden worden." Een kwart van de ongelukken gebeurt in 'veilige' 30 kilometergebieden.

De meeste ongelukken gebeuren op schooldagen: dan krijgen gemiddeld drie keer zoveel kinderen een ongeluk dan in het weekend. Ook zijn de meeste verkeersongevallen met kinderen in de eigen woonplaats, maar de verschillen in verkeersveiligheid zijn per gemeente behoorlijk groot, zeggen deskundigen.

Het aantal verkeersslachtoffers is sowieso gestegen, bleek eerder dit jaar. In 2016 vielen er 629 verkeersdoden. Tot 2015 leek dit aantal juist te dalen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore