Nederland

Foodwatch: 'groot deel supermarktproducten is sterk bewerkt fabrieksvoedsel'

30 augustus 2017 10:52 Aangepast: 13 november 2017 18:05
Archieffoto. Beeld © ANP

Volgens voedselwaakhond Foodwatch bestaat 70 procent van het assortiment in Nederlandse supermarkten uit sterk bewerkt fabrieksvoedsel. Die producten bevatten vaak veel suiker, vet en zout en weinig mineralen, vitaminen en vezels.

Foodwatch deed een steekproef bij de Albert Heijn, Jumbo en Lidl. Daaruit bleek dat 459 van de 651 onderzochte producten viel in de categorie 'ultra-processed foods', een andere term voor sterk bewerkt fabrieksvoedsel. Slechts 16 procent van de producten was vers, onbewerkt of licht bewerkt.

Suiker toegevoegd

Ook bleek uit de steekproef van Foodwatch dat fabrikanten aan veel producten suiker hadden toegevoegd. Onder andere in maaltijdsalades, pastasaus, vleesbeleg en soep werd extra suiker gedaan. Ook werd in veel producten zout toegevoegd.

Foodwatch vindt het aanbod van sterk bewerkt voedsel te groot. "Ongezonde ultra-processed foods domineren de supermarktschappen, met vergaande gevolgen voor de volksgezondheid."

De organisatie wil dat de overheid maatregelen neemt om het kopen van gezondere producten te stimuleren. "Denk bijvoorbeeld aan een lagere belasting op verse groente en fruit ten opzichte van junkfood, wettelijke maatregelen tegen kindermarketing van junkfood en dwingende maatregelen tegen misleidende etiketten."

Wat zijn 'ultra processed foods'?

Volgens het Voedingscentrum bevatten 'ultra-processed foods' veel calorieën, suiker, verzadigd vet en zout en maar weinig vitamines, mineralen en vezels. Het is vaak gemaksvoedsel, je hoeft bijna alleen maar de verpakking open te maken om het op te eten. 

Ook worden deze producten vaak verkocht in een aantrekkelijke verpakking. Mede daardoor eet je er al snel te veel van. Denk aan ijs, koekjes, zoete (zuivel)dranken, snoep, chocolade, gebak, toetjes, pizza, gezoete ontbijtgranen en chips. 

Is het slecht om ze te eten?

Het is volgens het Voedingscentrum nagenoeg onmogelijk om al het voedsel dat bewerkt is, te vermijden. Maar te veel ultra-processed foods eten is niet gezond. Het Voedingscentrum adviseert een evenwichtige voeding, met niet te veel bewerkte producten. Maar 'af en toe een koekje, ijs of chips hoeft geen probleem te zijn', staat op hun site te lezen. 

Bron: Voedingscentrum

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`