Ga naar de inhoud
Nederland

Seksueel misbruikte Melissa confronteerde haar opa. 'Het is een zielig, oud mannetje'

Melissa is niet meer boos. "Anders had ik daar niet kunnen zitten, dan was ik hem aangevlogen." Beeld © Jinek

Drie jaar lang werd Melissa als kind seksueel misbruikt door haar opa. Samen met een therapeut ging ze met hem in gesprek. "Ik wilde tegenover hem zitten en beseffen dat er geen gevaar meer is."

"Als kind zag ik mijn opa als een groot monster. Maar toen ik hem in de rechtszaal zag, dacht ik: wat is hij eigenlijk klein", vertelt Melissa bij Jinek. Ze doet mee aan het tv-programma van BNNVARA 'Misbruikt', omdat ze antwoord wilde op vragen en omdat ze geen geheimen meer wil hebben voor haar omgeving. Melissa: "Ik hoop dat meer mensen over hun misbruik praten. Maar als ik dat wil, moet ik het zelf ook doen."

Het misbruik begon toen Melissa 7 of 8 jaar oud was en duurde tot haar elfde. Jaren later heeft ze aangifte tegen haar opa gedaan. Hij is voor het misbruik veroordeeld.

Het fragment is hieronder te zien:

Band met vader

Het misbruik heeft niet alleen invloed gehad op Melissa zelf, ook de band met haar vader leed eronder. Melissa: "Vooral op lichamelijk vlak, op intimiteit. Mijn vader was zo bang dat hij per ongeluk iets bij mij zou doen waarvan ik zou schrikken. Dat ik zou zeggen: jij bent hetzelfde als je vader."

Bij de aanrakingen met haar vader voelde ze altijd spanning. "Het was goed bedoeld, maar ongemakkelijk." Het lichamelijk contact heeft ze heel erg gemist. Sinds ze het uitgesproken heeft naar haar ouders, is het al minder ongemakkelijk.

Expliciet en rauw

Haar broer wist van het misbruik, maar niet de details. Melissa vertelt vrij expliciet en rauw wat haar is overkomen: "Ik vertelde dat ik mijn opa moest aftrekken. Dat hij me vingerde en dat ik daarna aan z'n vinger moest ruiken. En ook dat hij boven op mij is klaargekomen."

Melissa wil er geen doekjes om winden. "Ik wil het niet mooier maken dan het is. Ik wil gewoon in volwassen taal zeggen: dit is het en dit is er gebeurd."

In gesprek met opa

Samen met een therapeut gaat ze met haar opa in gesprek. Op de vraag of hij iets kan vertellen over de periode dat het allemaal gebeurde, antwoordt haar opa: "Ja, dat gaat eigenlijk dan op zo'n moment vanzelf eigenlijk, ja." Op de vraag of hij goed beseft dat Melissa hier kapot aan is gegaan, antwoordt hij: "Dat begrijp ik toch wel? Als ik het goed kan maken, dan wil ik dat doen." Melissa: "Dit kan niet goedgemaakt worden." 

Melissa vraagt haar opa of hij wat meer kan laten zien wat hij echt van binnen voelt. Waarop haar opa antwoordt: "Heel veel. Ik zou je gewoon even vast willen pakken 'het spijt me' enzo zeggen." Dat wil Melissa niet. Ze denkt niet anders over haar opa na dit gesprek: "Het is gewoon een zielig, oud mannetje. Dat is het. Hij beseft gewoon niet wat hij gedaan heeft en wat hij veroorzaakt heeft." Ze is zo lang boos geweest, daar heeft ze in therapie aan gewerkt. "Die boosheid heb ik niet meer, anders had ik daar niet kunnen zitten, dan was ik hem aangevlogen."

Geen gevaar meer

Onlangs heeft Melissa een studie lichaamsgerichte therapie afgerond. Hiervoor heeft zelf veel aan therapie gedaan. Melissa: "Een trauma wordt in iedere cel van het lichaam opgeslagen. Daarom was het voor mij belangrijk om met mijn lichaam in dezelfde ruimte als mijn opa te zijn."

In haar hoofd had ze het misbruik grotendeels al verwerkt. Maar haar lichaam reageerde soms nog op dingen. Melissa: "Ik wilde met hem in een ruimte zijn, in mijn waardigheid kunnen zitten en staan en spreken. Ook om mijn lichaam de mogelijkheid te kunnen geven te herstellen en te beseffen: er is geen gevaar meer nu."

Meer op rtlnieuws.nl: