Nederland

Vrijspraak in geruchtmakende zorgfraudezaak Achmea

29 augustus 2017 14:22 Aangepast: 13 november 2017 17:42

Een zorgverlener die ten onrechte voor ruim één miljoen euro declareerde bij Achmea, is vrijgesproken van zorgfraude. Na aangifte door de zorgverzekeraar besloot het Openbaar Ministerie hem te vervolgen. Volgens de rechter is niet bewezen dat hij moedwillig foute declaraties indiende.

Het Openbaar Ministerie had tegen de zorgondernemer een gevangenisstraf van 15 maanden geëist, en een boete van 25.000 euro. Tegen zijn behandelcentrum eiste het OM een boete van 150.000 euro.

Alternatieve medische zorg

De zaak betreft Medisch Centrum Rhijnauwen in Bunnik, dat actief was in de alternatieve medische hoek. De zorgaanbieder richtte zich vooral op voedingsadvies na laboratoriumonderzoek van bloed, ontlasting en urine.

In 2009 ontdekte zorgverzekeraar Achmea dat MC Rhijnauwen jarenlang grootschalig onderzoeken had gedeclareerd, waaraan geen doorverwijzing door reguliere artsen aan ten grondslag lag.

Zonder die doorverwijzing zou de verzekeraar niet uitkeren. Op veel aanvragen was wel een huisartsen-code ingevuld. In werkelijkheid was het overgrote deel van de aanvragen ingediend door alternatieve artsen.

Aangifte van zorgfraude

Achmea stapte naar de rechter en eiste 1,3 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde declaraties terug van het bedrijf en zijn eigenaar, Emar Vogelaar. Ook andere zorgverzekeraars wilden hun geld terug, in totaal ruim 4 miljoen euro. Ten slotte deed Achmea aangifte van fraude bij het Openbaar Ministerie.

Aanvankelijk haalde de zorgverzekeraar in 2014 in een civiele zaak voor de rechtbank Utrecht haar gelijk. MC Rhijnauwen en de zorgondernemer moesten 1,3 miljoen terugbetalen.

Maar Vogelaar ging in hoger beroep, en won dat grotendeels. In 2016 oordeelde het Hof dat niet is bewezen dat de zorgverlener moedwillig foute declaraties had ingestuurd. Omdat het bedrijf wel verantwoordelijk was voor het indienen van de onjuiste declaraties, moest het wel een deel van het geld terugbetalen. Naar schatting ging het om negen ton. 

Strafrechtelijke vervolging

De zaak kreeg ook een strafrechtelijk staartje, toen het Openbaar Ministerie besloot het medisch centrum en bestuurder te vervolgen. "Wij verwijten hen oplichting van zorgverzekeraars door het indienen van valse declaraties", aldus het OM vorig jaar oktober.

"Het ten onrechte kosten declareren waarvan is afgesproken dat deze niet door het zorgverzekeringstelsel worden gedragen is ernstig. Misbruik van zorggelden kan het stelsel ondermijnen."

Uit twee vonnissen van de rechtbank Gelderland, die in handen zijn van RTL Z, blijkt nu dat zowel Vogelaar als MC Rhijnauwen in mei in die strafzaken zijn vrijgesproken. Volgens de rechters is niet aangetoond dat zij wisten dat de declaraties, die werden ingediend via een systeem van een intermediair, een verkeerde artsencode bevatten.

Het OM laat weten niet tegen die uitspraken in hoger beroep te zijn gegaan. "Wij zien dit niet als nederlaag. Wij doen aan waarheidsvinding, en hebben een standpunt van de rechter gevraagd."

'Kapotgemaakt'

Vogelaar is blij met de uitspraken, maar zegt dat die zijn schade niet compenseren. "Ik ben door Achmea kapotgemaakt. De zorgverzekeraar heeft een afschrikwekkend voorbeeld willen stellen. Opeens stonden er allemaal mensen van de FIOD in mijn tuin, en ik heb een aantal dagen vastgezeten als crimineel. Door alle commotie is het bedrijf tot stilstand gekomen, en heb ikzelf geen energie meer. Het vermogen is volledig verdampt."

Dat betekent volgens de zorgondernemer dat Achmea geen enkele kans maakt om zijn claim te verzilveren. Volgens Vogelaar is inmiddels bepaald dat Achmea ruim 600.000 euro van Medisch Centrum Rhijnauwen tegoed heeft.

Volgens Achmea tonen de uitspraken in de civiele en de strafzaak aan hoe moeilijk het is om fraude en bestuurdersaansprakelijkheid bewezen te krijgen. De zorgverzekeraar zegt tegen een deel van de uitspraak van het Hof in de civiele zaak toch in cassatie te zijn gegaan. Vorig jaar zei Achmea nog dat niet te doen. "We doen dit vooral om te voorkomen dat die uitspraak toekomstige zorgfraudezaken beïnvloedt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore