Nederland

Generaal waarschuwt voor nepnieuws: 'Burgers op de proef gesteld'

29 augustus 2017 03:05 Aangepast: 29 augustus 2017 08:45
Facebook biedt de mogelijkheid nepnieuws te rapporteren met een speciale knop. Beeld © ANP

Er moet een nieuwe organisatie worden opgericht om digitale dreigingen vanuit het buitenland in kaart te brengen. Daarvoor pleit brigadegeneraal Wilfred Rietdijk in de Volkskrant. Hij waarschuwt met name voor de verspreiding van nepnieuws. Vooral Rusland zou zich daar schuldig aan maken.

Rietdijk, strategisch adviseur Nationale Veiligheid en Cyber van het ministerie van Defensie, vreest dat de Nederlandse inlichtingendiensten én Defensie onvoldoende zijn voorbereid op een 'informatie-oorlog'. Een nieuwe, gespecialiseerde organisatie is daarom hard nodig, zegt hij tegen de krant. "We moeten beter gaan opletten en detecteren."

Volgens Rietdijk wordt het vertrouwen van burgers op de proef gesteld door foutieve berichtgeving. Hij is van mening dat de overheid desinformatie zou moeten weerleggen, omdat die ontwrichtend werkt. Rietdijk pleit voor een samenwerking met 'belangrijke media'. De overheid zou bij nieuws kunnen zeggen in hoeverre het geverifieerd is, zegt Rietdijk. "Media kunnen dat bij hun berichtgeving plaatsen. Dan zouden we krachtiger staan tegen desinformatie."

Hype

Defensiedeskundige Ko Colijn nuanceert de Russische dreiging. Die noemt hij een 'hype'. "Buitenlandse bemoeienis met verkiezingen is niets nieuws", zegt hij. "Alleen de middelen zijn anders. Bovendien doen de Amerikanen het vaker dan wie dan ook."

Meer op rtlnieuws.nl:
CNN-journalisten nemen ontslag na 'nepnieuws'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`