Nederland

Overlast van Schiphol: hier wordt het vaakst geklaagd

28 augustus 2017 16:42 Aangepast: 13 november 2017 17:24
Dit jaar vertrekken en landen er ruim 492.000 vliegtuigen op Schiphol. Gemiddeld elke minuut één. Beeld © ANP

Een aantal gemeenten in het Groene Hart verzet zich samen tegen de uitbreiding van Schiphol. Maar ook uit de rest van Nederland regent het nu al klachten over geluidsoverlast en milieuvervuiling.

De uitbreiding van Schiphol is een hoofdpijndossier voor het nieuwe kabinet. De luchthaven barst uit z'n voegen en kan met de huidige capaciteit de stroom aan passagiers niet meer aan.

Dat zorgt niet alleen voor veel vertragingen voor reizigers, ook het aantal bijna-botsingen neemt toe. Daarmee is het wachten tot het een keer echt misgaat.

Luid verzet

De luchthaven wil graag uitbreiden met een extra terminal en landingsbaan in de Haarlemmermeer, tussen de A4 en A5. Maar tegen die uitbreidingsplannen klinkt nu luid verzet vanuit de gemeenten.

Het gaat om Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Kaag en Braassem, De Ronde Venen, Nieuwkoop, Stichtse Vecht en Woerden. Samen vormen ze het Groene Hart, tussen grote steden als Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Rotterdam.  

De gemeenten willen gezamenlijk voorkomen dat er in de toekomst meer gevlogen wordt over het natuurgebied. Zij vragen het nieuwe kabinet daarom om hun regio te ontzien van nog meer geluidoverlast en milieuvervuiling.

Vlucht per minuut

Want dat er nog meer gevlogen gaat worden, is niet ondenkbaar. Dit jaar vertrekken en landen er naar schatting 492.100 vliegtuigen op Schiphol, gemiddeld één per minuut. Tot en met 2020 is het maximum vastgesteld op 500.000 per jaar.

Maar in de jaren daarna hoopt Schiphol van een nieuw kabinet te mogen groeien tot 600.000 vluchten. Werkgeversorganisatie VNO/NCW heeft het zelfs al over 800.000 vluchten per jaar.

Daar zitten de inwoners van de Groene Hart-gemeenten bepaald niet op te wachten. Want juist in deze regio wordt al veel hinder ondervonden van de luchthaven, blijkt uit de jaarrapportage van het Bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS). Hieronder zijn alle klachten van 2016 in kaart gebracht.

`