Nederland

NS waarschuwt voor overvolle treinen: 'Vermijd de hyperspits'

28 augustus 2017 03:38 Aangepast: 13 november 2017 17:08
Beeld © ANP

De NS adviseert treinreizigers om de spits te vermijden. En wie dat niet kan of wil, moet er ernstig rekening mee houden dat er geen zitplaatsen beschikbaar zijn.

De NS stuurt nog deze week een email aan abonnees waarin gewaarschuwd wordt voor 'megadrukke' treinen, meldt De Telegraaf. De verwachting is dat de problemen komende maand toenemen doordat de zomervakantie voor veel forenzen op haar einde loopt.

Hyperspits

In september wordt al het beschikbare materiaal ingezet. Dat zijn in totaal 2750 rijtuigen. Die worden ingezet op drukke trajecten om treinen te verlengen. "Maar de hyperspits tussen 7.30 en 8.30 uur blijft een probleem", zegt NS-topman Roger van Boxtel. "Die moet ook door reizigers zelf zoveel mogelijk worden gemeden."

Volgens reizigersorganisatie Rover worden de problemen veroorzaakt door het onderwijs en werkgevers. "Alleen meer flexibele werk- en studietijden kunnen oplossingen bieden", zegt Rover. "Zolang iedereen om 8 uur in de fabriek moet zijn, om 8.30 uur op kantoor en om 9.00 uur in de schoolbanken, loopt Nederland muurvast." 

Tienminutentrein

Vanaf 6 september test NS elke woensdag op het drukke traject Amsterdam-Utrecht-Eindhoven de tienminutentrein, een operatie waarmee tussen deze steden elke tien minuten een intercity rijdt. Daarmee zijn 15 procent meer reizigers te vervoeren.

De NS verwacht in september meer dan 35 miljoen reizigers te vervoeren. Vorig jaar vestigde het spoorbedrijf in deze maand een record, met 33,3 miljoen reizigers.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore