Arbodienst lekt gegevens

Wat gaat de baas wel en niet aan?

18 juli 2013 11:05 Aangepast: 18 juli 2013 12:29

Een werkgever moet weten wat er nodig is voor de reïntegratie en de begeleiding van een zieke werknemer. Hij hoeft zeker niet te weten hoe een werknemer ziek is geworden en wat eventueel de achterliggende oorzaak is. Dat zegt plaatsvervangend CBP-voorzitter Wilbert Tomesen tegen RTL Nieuws.

Formeel hoeft de baas alleen te weten wat een zieke werknemer nog kan en hoe hij hem of haar kan helpen. Hoelang duurt de ziekte van de werknemer? Welke maatregelen kan de baas nemen om hem weer aan het werk te krijgen? Dat zijn de vragen waarop een werkgever antwoord wil en moet krijgen van een arbodienst. 

Achterliggende oorzaken
Waarom is iemand ziek? Welke medicijnen gebruikt hij? Wat is de diepe, achterliggende oorzaak? Iemand kan bijvoorbeeld met psychische problemen worstelen. Maar dat hoeft de baas allemaal niet te weten, stelt Tomesen. De werknemer mag ervoor kiezen die informatie voor zichzelf te houden.

Op basis van deze informatie zou de werkgever de conclusie kunnen trekken dat hij de werknemer beter kan ontslaan, terwijl hij misschien ook met een paar simpele aanpassingen weer prima aan het werk kan.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore