Ga naar de inhoud
Nederland

Onderzoekers: drie gestolen schilderijen Kunsthal verbrand

Er is toch nog een sprankje hoop dat een paar van de schilderijen die bij de kunstroof in de Rotterdamse Kunsthal zijn gestolen, teruggevonden worden. Volgens de leider van een Roemeens onderzoeksteam is er 'overtuigend bewijs gevonden' dat drie van de zeven kunstwerken zijn verbrand.

Welke kunstwerken verbrand zijn, is niet duidelijk. Ook is niet bekend hoe de onderzoekers weten dat het om drie verschillende doeken gaat en niet om alle zeven.

De onderzochte as komt uit de kachel van de moeder van de hoofdverdachte van de diefstal. Zij verklaarde dat ze de zeven meesterwerken in het voorjaar heeft verbrand om bewijsmateriaal tegen haar zoon te vernietigen. Volgens verschillende media heeft ze die verklaring nu ingetrokken.

Drie Roemenen zitten vast voor de kunstroof die in oktober werd gepleegd: de man die verdacht wordt van de inbraak, zijn moeder die de schilderijen zou hebben verdbrand en een man die ervan verdacht wordt de schilderijen naar Roemenië te hebben gebracht. Zij blijven in elk geval tot het begin van hun proces op 13 augustus in de cel.