Nederland

Politici door AIVD afgeluisterd, maar niet ingelicht

26 juli 2013 08:30 Aangepast: 26 juli 2013 11:55
Beeld © ANP

De geheime dienst AIVD heeft tot twee keer toe onderzoek gedaan naar een politicus door onder meer telefoontaps en die persoon achteraf niet ingelicht.

Dat staat in een rapport van de toezichthouder voor de inlichtingendiensten CTIVD

Binnen vijf jaar inlichten
De AIVD is verplicht vijf jaar nadat bij mensen met een speciale bevoegdheid telefoons zijn afgetapt of huizen onderzocht, hen daarover in te lichten. In het geval van de politicus, van wie de naam niet bekend is, is dit volgens de CTIVD niet gebeurd. 

Volgens de AIVD is dit niet gedaan omdat anders bekend zou worden dat de geheime dienst leden van politieke partijen afluistert. "Dat excuus strookt niet met de wet", meent voorzitter Van Delden van de CTIVD. Hij benadrukt dat reden van het onderzoek niet lag in lidmaatschap van een politieke partij. 

Uitzonderingen op plicht
Er zijn uitzonderingen op die inlichtingsplicht, bijvoorbeeld als door bekendmaking buitenlandse relaties worden geschaad, of als die plicht een te duidelijke inkijk zou geven in de werkwijze van de dienst. Maar dat gaat in dit geval niet op, aldus de CTIVD. 

Naast deze politicus is ook een persoon die 'gelieerd is aan de Nederlandse afdeling van een buitenlandse politieke partij'' onderworpen aan een onderzoek, zonder dat diegene daar ooit iets over hoorde.

Brief Plasterk
De AIVD verwijst in een reactie naar de brief van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), waarmee het rapport aan de Tweede Kamer is aangeboden. Alle zaken waarover de CTIVD heeft aanbevolen de zogeheten notificatiebesluiten te heroverwegen, zullen opnieuw worden onderzocht, schrijft de bewindsman.

De toezichthouder meldt overigens dat de AIVD mensen in het algemeen 'naar behoren' op de hoogte stelt van het feit dat ze zijn afgeluisterd.

 

RTL Nieuws/ ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore