Nederland

'Onderwijs in de gevarenzone'

12 augustus 2013 07:12 Aangepast: 12 augustus 2013 07:23
Archieffoto. Beeld © ANP

Te weinig leraren, volle klassen en vieze panden. Daar krijgen basisschoolleerlingen mee te maken, nu de vakantie is afgelopen en de scholen in het zuiden weer beginnen.

Dat schrijft De Telegraaf. Werkgevers- en werknemersorganisaties in het onderwijs spreken van het meest 'dramatische' schooljaar als direct effect op de bezuinigingen. 

Waarschuwing
De PO Raad, de landelijke koepel van ruim 7000 basisscholen, en de vakbond CNV Onderwijs, waarschuwen aan het begin van dit nieuwe schooljaar dat het basisschoolonderwijs in de gevarenzone terechtkomt.

Volgens de raad en de vakbond zijn de bezuinigingen de oorzaak. Het banenverlies onder leraren is opgelopen tot bijna 3000 personen, voor wie nog wel in het onderwijs werkt, zal de werkdruk stijgen. De organisaties voorspellen dat dat een negatief effect zal hebben op de kwaliteit van het onderwijs.

'Minder jonge leerkrachten'
"Ouders die hun kinderen naar school brengen, zullen in de klas en op het schoolplein minder jonge leerkrachten aantreffen", zegt de voorzitter van CNV Onderwijs. "Dat komt omdat contracten niet zijn verlengd en er nauwelijks frisse, afgestudeerde studenten van de pabo's zijn ingestroomd dit schooljaar."

Volgens de voorzitter worden de klassen 'onverantwoord volgepropt met kinderen'. 35 tot 40 kinderen per klas zal geen uitzondering zijn, schrijft de krant.  

Basisschoolleerlingen in het noorden hebben nog een week vakantie. In het midden beginnen de scholen op 2 september weer.

 

 
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`